22/10 διαδηλώνουμε ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Με κεντρικό σύνθημα "Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα" και «Ούτε 52 ούτε και 7 ποτέ την Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά» το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια καλεί σε εργατική διαδήλωση την Τετάρτη 22/10 στις 6 μ.μ. από τα Χαυτεία (Σταδίου και Αιόλου) ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και την προσπάθεια κυβέρνησης - εργοδοσίας για καθιέρωση της «Κυριακάτικης εργασίας». Επίσης, οργανώνει καμπάνια ενημέρωσης-παρέμβασης για την απεργία στις 2/11 που είναι η επόμενη Κυριακή όπως ορίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης που θα λειτουργούν τα καταστήματα. Σημειώνεται ότι με προηγούμενο νόμο η αντιλαίκή κυβέρνηση είχε νομιμοποιήσει τη λειτουργία των καταστημάτων για 7 Κυριακές αντί για 1 στις γιορτές των Χριστουγέννων που ίσχυε.

Για τη διοργάνωση της πορείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη σημμετοχή πολλών σωματείων, καθώς είναι κατανοητό ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο το εμπόριο, αλλά, αν ισχύσει, θα συμπαρασύρει δεκάδες άλλους κλάδους, όπως τους εργαζομένους στους Δήμους, στις τράπεζες κ.ο.κ. Σε μια εποχή όπου ο κόσμος της δουλειάς δέχεται συνεχώς χτυπήματα από κυβέρνηση – τρόικα – εργοδοσία και επιχειρείται η ποινικοποίηση του αγώνα και της αντίστασης αυτή η κινητοποίηση αποκτά κεντρική σημασία για τους εργαζομένους αλλά και τους ανέργους. Μάλιστα ήδη πολλές εργατικές συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιών και εργατικές λέσχες έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου εκτιμά πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εφησυχάσουν παρότι «η απόφαση του ΣτΕ που βάζει προσωρινό φρένο στα σχέδια των μεγαλέμπορων-καρχαριών για τις 52 εργάσιμες Κυριακές, αποτελεί μια πρώτη νίκη για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου». Ωστόσο, σημειώνειι σε ανακοίνωσή του: «Η εν λόγω απόφαση δεν ήρθε από μόνη της, δεν μας χαρίστηκε! Την κατακτήσαμε μέσα από τις καθημερινές νίκες που πετύχαμε τις προηγούμενες Κυριακές: μέσα από την αλληλεγγύη και τη συναδελφικότητα κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών, μέσα από την επιμονή και το πείσμα πολλών συναδέλφων και συναδελφισσών που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Το γεγονός αυτό μας δίνει το θάρρος να πούμε ότι οι αγώνες μας έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για τα δικαιώματά μας, τον ελεύθερο χρόνο και τη ζωή μας συνολικότερα».

Η διαδήλωση στις 22/10 θα είναι ένας σημαντικός σταθμός σε αυτή την πορεία.