18 Χρόνια χωρίς το Γιώργο Γράψα

Συμπληρώνονται σήμερα, 12 Γενάρη, δεκαοκτώ χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο σύντροφος Γιώργος Γράψας. Η πολύτιμη συμβολή του στον καθημερινό αγώνα και οι πολιτικές του επιλογές, μαζί με τη στάση ζωής του, σφράγισαν ανεξίτηλα την πορεία του ρεύματος επαναστατικής ανατροπής και κομμουνιστικής απελευθέρωσης, σηματοδότησαν ευρύτερα την ανασυγκρότηση μιας Αριστεράς που δεν υποτάσσεται στην αστική πολιτική. Το «φυσικά, δεν θα υπακούσω» στην επιλογή του ενιαίου Συνασπισμού (ΚΚΕ και ΕΑΡ) να συνεργαστεί με ΝΔ αρχικά και ΠΑΣΟΚ αργότερα το 1989-90 στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα, αναπτύχθηκε παραπέρα στο «Έρχεται η δική μας εποχή», η εποχή της εργατικής αντικαπιταλιστικής πολιτικής και της κομμουνιστικής αντεπίθεσης.

Ο Γιώργος Γράψας γεννήθηκε το 1953 στο χωριό Εξάνθεια της Λευκάδας, Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα. Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας, δούλευε από μικρός το πρωί στην οικοδομή, ενώ το βράδυ πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο. Ήταν ένα από εκείνα τα στελέχη του αντιδικτατορικού νεολαιίστικου κινήματος που προέρχονταν από τον εργατικό χώρο, συνδυάζοντας την ταξική προέλευση, θέση και αντίληψη με την κριτική σκέψη, την ευρύτητα πνεύματος και την αστείρευτη δίψα για γνώση.

Μετά την πτώση της χούντας, συμβάλλει στην ανάπτυξη της ΚΝΕ και εκλέγεται γραμματέας της ΚΝΕ Πειραιά και μέλος του γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου.
Γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ αναλαμβάνει το 1986, σε μια δύσκολη εποχή, καθώς το ρεύμα της μεταπολίτευσης λαχανιάζει, και το ΚΚΕ, όπως και όλο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, στρέφεται προς διαχειριστικές λογικές.

Το 1989 θα έρθει σε ανοιχτή ρήξη με την ηγεσία του ΚΚΕ (της Κεντρικής Επιτροπής του οποίου ήταν μέλος) όταν ως γραμματέας της ΚΝΕ αρνήθηκε να υποταχθεί στη δεξιά, συμβιβαστική πολιτική του. Ιστορική έμεινε η απάντησή του προς την ηγεσία του ΚΚΕ «Φυσικά και δεν θα υπακούσω!»

Η «ανταρσία» της ΚΝΕ θα οδηγήσει (μετά και την αποχώρηση στελεχών και μελών του ΚΚΕ) στη δημιουργία, στις αρχές του 1990, του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ). Ο Γιώργος Γράψας συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στον καθοδηγητικό πυρήνα, οργώνει όλη την Ελλάδα και δίνει μάχες για να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα προσπάθεια. Αργότερα επιστρέφει στο επάγγελμά του, δουλεύοντας πάλι ως γυψαδόρος.

Τα τελευταία χρόνια έδωσε μια σκληρή και περήφανη μάχη εναντίον της βαριάς αρρώστιας, χωρίς να χάνει το κουράγιο του, την ελπίδα και την πίστη του για το δίκαιο αγώνα για μια νέα κομμουνιστική προσπάθεια.

«Έφυγε» στις 12 Ιανουαρίου 2000, νεότατος, πριν κλείσει τα 47 του χρόνια, αλλά παραμένει πάντα μέσα στις καρδιές των συντρόφων του στην ΚΝΕ αλλά και στις μετέπειτα γενιές που εμπνεύστηκαν από το παράδειγμά του.