Ψήφος ΑΝΤΑΡΣΥΑς και αντεπίθεσης

 

Ψήφος που αρνείται την υποταγή και τη διαχείριση μέσα στο πλαίσιο που έχουν συμφωνήσει κυβερνήσεις-κεφάλαιο-ΕΕ

Ψήφος αντάρτικη και περήφανη για μια Αριστερά που δεν θα προσκυνά

Είμαστε στη τελική ευθεία της εκλογικής μάχης και η αντικαπιταλιστική αριστερά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει καταφέρει ήδη κάτι πολύ σημαντικό. Συμμετέχει σε δεκάδες δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις με πάνω από 2.200 υποψηφίους πανελλαδικά και παράλληλα δίνει τη μάχη των ευρωεκλογών. Όλα αυτά παρά τα ολοένα και πιο έντονα γραφειοκρατικά και οικονομικά εμπόδια, αλλά και τις τελείως διαφορετικές πολιτικές συνθήκες από την αντίστοιχη πολιτική και εκλογική μάχη του 2014, μιας και τώρα το μαζικό κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση, ενώ η πλήρης μνημονιακή ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε μεγάλα κομμάτια του αριστερού κόσμου.

Πως μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο από την αντικαπιταλιστική αριστερά; Καταρχάς, λόγω της ελπιδοφόρας παρέμβασης εκατοντάδων αγωνιστών και αγωνιστριών της σύγχρονης κομμουνιστικής αναζήτησης, αλλά και της συσπείρωσης εκατοντάδων ανένταχτων ανθρώπων της μαχόμενης αριστεράς και του μαζικού κινήματος, με αρκετούς από αυτούς να προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΛΑΕ, το ΚΚΕ και βέβαια πολιτικών οργανώσεων και κινήσεων της ριζοσπαστικής και επαναστατικής αριστεράς.

Σε αυτή τη συσπείρωση δυνάμεων αδιαμφισβήτητα έπαιξε ρόλο η συνολική φυσιογνωμία που έχει διαμορφώσει ο χώρος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς τα τελευταία χρόνια. Φυσιογνωμία μαχητική, ταξική, αγωνιστική με ισχυρό το ανατρεπτικό προγραμματικό στοιχείο σε κόντρα με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την στάση του ΚΚΕ, παρά τις μεγάλες ακόμα ανεπάρκειες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι όμως αυτά τα χαρακτηριστικά και η ανάπτυξη τους που φάνηκε ότι μπορούν να κερδίζουν τις πρωτοπόρες συνειδήσεις που αναζητούν μια αξιόμαχη και πραγματικά ανατρεπτική αριστερά. Πάνω σε αυτό το δυναμικό οφείλει να σκύψει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αμέσως μετά τις εκλογές για την παραπέρα ανάπτυξη του πόλου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Αλλά για να γίνει αυτό οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη της 26ης του Μάη με στόχο ένα τριπλό μήνυμα πολιτικής ανατροπής. Γιατί η ψήφος Ανταρσίας σε όλες τις κάλπες είναι η πιο καθαρή ψήφος αντίστασης και μάχης για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στη μονιμοποίηση του βάρβαρου μνημονιακού κεκτημένου. Είναι ψήφος που αρνείται την υποταγή αλλά και την διαχείριση μέσα στο πλαίσιο που έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τα αιματηρά πλεονάσματα για την αποπληρωμή του χρέους, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τη μαζική ανεργία, την ελαστική και επισφαλή εργασία.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους θα είναι μια ψήφος αντάρτικη και περήφανη για μια Αριστερά που δεν θα προσκυνά ΕΕ, κεφάλαιο και κυβερνητικές καρέκλες. Που θα συμβάλλει έμπρακτα στην ανασυγκρότηση και αντεπίθεση ενός κινήματος μαχητικής αντιπολίτευσης σε κάθε κυβέρνηση, ενάντια στην βάρβαρη καπιταλιστική «μεταμνημονιακή κανονικότητα». Ειδικά η ψήφος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα μετρήσει στη υπόθεση ενός ισχυρού πόλου της αντικαπιταλιστικής, διεθνιστικής και επαναστατικής Αριστεράς, για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχουν ανάγκη οι καιροί. Θα είναι μια ψήφος που θα πονέσει το σύστημα.

Θα είναι εκείνη η ψήφος έκφρασης της οργής ενάντια στην αποκρουστική Ευρωπαϊκή Ένωση της φτώχειας, της ανεργίας, του ρατσισμού και του πολέμου. Ψήφος ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ, από θέσεις αντικαπιταλιστικές και διεθνιστικές, σαν και αυτές που προβάλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για μια άλλη Ευρώπη της εργασίας και του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, που είναι δυνατόν να κτιστεί μόνο πάνω στα ερείπια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ό,τι αυτή εκφράζει. Θα αποτελέσει σαφές μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης πως υπάρχει άλλος δρόμος διεθνιστικής συνεργασίας σε ρήξη με την ΕΕ του Μακρόν, της Μέρκελ και του Τσίπρα και ενάντια στους εθνικιστές και ακροδεξιούς, τύπου Σαλβίνι και Λεπέν.

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να εκφράσει αποφασιστικά τη διπλή καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την αντιλαϊκή πολιτική του όσο και για και το διασυρμό της Αριστεράς. Να αποκρούσει τη «προοδευτική συμμαχία» κόντρα, δήθεν, στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά τέσσερα χρόνια με αντιλαϊκή αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη πολιτική και μέχρι πριν τρεις μήνες με την ακροδεξιά των ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα είναι η ψήφος μαυρίσματος της ΝΔ, που ξεπλένεται από τον συριζαίικο εκφυλισμό για να συνεχίσει ουσιαστικά την ίδια πολιτική με τη σημερινή κυβέρνηση, δίνοντας τα πάντα στο κεφάλαιο, στους εργοδότες και την ΕΕ.

Θα είναι ψήφος – κόκκινη κάρτα στους φασίστες, τα τσιράκια του συστήματος που μπορεί και πρέπει να τσακιστούν με τη δύναμη του κινήματος και της αντικαπιταλιστικής και αντιφασιστικής πάλης. Ψήφος απόρριψης του άθλιου παρακμιακού πολιτικού συστήματοςτης ευρωφυλακής μέχρι το 2060 που ψηφίζουν και εφαρμόζουν (όλοι μαζί ή σε ομάδες) ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), οι ΑΝΕΛ, αλλά και το ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΑΡ, από εργατική λαϊκή και ανατρεπτική σκοπιά.

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι και ένα αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό και αντιεθνικιστικό μήνυμα. Γιατί οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρέθηκαν και θα βρίσκονται πάντα στη πρώτη γραμμή ενάντια στο ΝΑΤΟ, τον ευρωστρατό, την πολεμική απειλή, αλλά και τον εθνικισμό τόσο της «ισχυρής Ελλάδας» που κάνει μπίζνες στα Βαλκάνια όσο και των κάθε λογής «μακεδονομάχων». Ψήφος ενάντια στους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ που μόνο πολεμικές περιπέτειες και οικολογική καταστροφή θα φέρουν στους λαούς της Μεσογείου. Ψήφος ειρήνης, αλληλεγγύης και φιλίας των λαών.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η ψήφος στην αντικαπιταλιστική αριστερά σε όλες τις κάλπες είναι μια ψήφος εκδίκησης της νεολαίας που της υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της για τις ανάγκες των καπιταλιστικών κερδών, μιας ψήφος αντεπίθεσης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων της.

Για αυτό και είναι μια πολλαπλά κερδισμένη και χρήσιμη ψήφος.

Μιχάλης Παπαμακάριος, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, εφημερίδα ΠΡΙΝ 19/5/2019