Χαιρετισμός ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια ΝΑΡ

20 χρόνια ΝΑΡ / άποψη αίθουσας
Χαιρετισμό εκ μέρους του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απήυθυνε ο σ. Θ. Διαβολάκης:
. 
 
Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι

Με μεγάλη χαρά ανέλαβα το τιμητικό καθήκον να μεταφέρω στη σημερινή εκδήλωση το θερμό συντροφικό χαιρετισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ούτε που φανταζόμουνα βέβαια ότι θα βρισκόμουνα σήμερα σάυτή τη θέση όταν πριν από 20 χρόνια παρακολουθούσα, όπως χιλιάδες άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες της επαναστατικής αριστεράς, με μεγάλη ελπίδα και προσμονή το εγχείρημά σας. Πριν από 20 χρόνια όταν, όχι βέβαια η ιστορία αλλά, τα παπαγαλάκια του συστήματος «έβγαλαν βρώμα ότι ξοφλήσαμε», εσείς με το στόμα του αείμνηστου σ. Γ. Γράψα τολμήσατε να δηλώσετε περήφανα «δεν θα υπακούσουμε». Κι όλοι εμείς ακούσαμε μια καινούργια δυνατή φωνή να φωνάζει μαζί με τις δικές μας «δεν ξοφλήσαμε, η ιστορία δεν τελειώνει με την επικράτηση του καπιταλισμού, υπάρχουν χέρια να κρατήσουν ψηλά τις σημαίες των κοινωνικών αγώνων και της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την εκμετάλλευση.»

 

Και μόνο γι’ αυτή τη μεγάλη ανταρσία στο συμβόλαιο υποταγής που υπέγραψε πριν 20 χρόνια η ρεφορμιστική αριστερά θα άξιζε να θυμόμαστε και να τιμάμε σήμερα την 20ή επέτειο. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Το ΝΑΡ όλα αυτά τα δύσκολα 20 χρόνια, μ’ όλες τις αδυναμίες, τα λάθη, τις αντιφάσεις που άλλωστε υπάρχουν σε όλους μας,  τοποθετώντας τον εαυτό του στις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής-επαναστατικής-κομμουνιστικής αριστεράς συνέβαλε αποφασιστικά σ’ όλους τους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ενάντια στις ρεφορμιστικές λογικές του συμβιβασμού και της ήττας. Κρατήθηκε με επιμονή στον επαναστατικό δρόμο, δούλεψε σκληρά για το ξαναζωντάνεμα της κομμουνιστικής προοπτικής της ανθρωπότητας. Έδωσε τη δική του συμβολή στις θεωρητικές επεξεργασίες για τον καπιταλισμό της εποχής μας και τους σημερινούς δρόμους της επαναστατικής χειραφέτησης. Συνέβαλε αποφασιστικά σε προσπάθειες συνεργασίας και κοινής δράσης της ριζοσπαστικής αριστεράς. Προσπάθειες που με τη συμβολή πολλών ακόμα κομμάτων, οργανώσεων και αγωνιστών οδήγησαν στη συγκρότηση της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή που σε λίγες μέρες κλείνει ένα χρόνο από τη συγκρότησή της.

  Συντρόφισσες-σύντροφοι

Ζούμε σήμερα σε συνθήκες ενός σκληρού κηρυγμένου πολέμου του κεφαλαίου ενάντια στην εργασία. Για το κεφάλαιο διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση σημαίνει να καταφέρει στρατηγικά πλήγματα ενάντια στην εργασία, να ολοκληρώσει αντιδραστικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, να πάρει πίσω κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες. Οι εργαζόμενοι καλούνται να υποταχτούν στη χούντα των αγορών και του συμφώνου σταθερότητας κι είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να φωνάξουν δυνατά: «φυσικά δεν θα υπακούσουμε».

Σήμερα οι εργαζόμενοι και οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής ανατροπής βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: υποταγή στην καπιταλιστική βαρβαρότητα ή αγώνας για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, για να ανοίξει ο δρόμος για μια σοσιαλιστική και κομμουνιστική κοινωνία.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται μια δυνατή αντικαπιταλιστική-επαναστατική αριστερά. Για να οργανώσει μαζικούς, ανυποχώρητους αγώνες, για να δίνει σ’αυτούς νικηφόρα προοπτική. Και νικηφόρα προοπτική είναι η αντικαπιταλιστική προοπτική.

Σήμερα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η πιο μαζική ως τώρα μετωπική συνεργασία της ριζοσπαστικής αριστεράς, είναι εδώ και η ελπιδοφόρα πορεία της στον ένα σχεδόν χρόνο από τη συγκρότησή της έχει δείξει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ένα ενωτικό εγχείρημα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Φυσικά έχουμε πολλά ακόμη βήματα να κάνουμε. Είμαστε όμως μαζί. Και στους αγώνες αλλά και στην προσπάθεια να αναζητήσουμε μια σύγχρονη επαναστατική προοπτική. Η εποχή μας έχει ανοίξει αυτές τις δυνατότητες. Κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βαδίσουμε ενωτικά, αποφασιστικά και αντικαπιταλιστικά μέχρι τη νίκη.