Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2017 σε Ηράκλειο-Χανιά

Το φεστιβάλ των «Αναιρέσεων» επιδιώκει να αποτελέσει και στην Κρήτη (Ηράκλειο: Πάρκο Γεωργιάδη, Χανιά: Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών) μια μεγάλη γιορτή, μια όαση πολιτισμού των κάτω, της σύγχρονης λαϊκής και νεολαιίστικης έκφρασης. Συναυλίες, προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, φθηνό βιβλιοπωλείο και μια σειρά άλλες πολιτιστικές πρωτοβουλίες θα φιλοξενούνται για 2 μερόνυχτα στον χώρο του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ «Αναιρέ­σεις» επιστρέφει δυ­ναμικά! Δύο μέρες και νύχτες με πολιτικές εκ­δηλώσεις και συζητή­σεις που επιχειρούν να προσεγγί­σουν κρίσιμα ζητήματα για τη κα­τεύθυνση του αγώνα των εργαζο­μένων και της νεολαίας, όπως αυτό της συμπλήρωσης φέτος 100 χρό­νων από την Οκτωβριανή επανά­σταση, των συμπερασμάτων που προκύπτουν από αυτήν αλλά και της έμπνευσης για νέες «εφόδους στον ουρανό» που παρέχει ως σή­μερα. Το θέμα του πολέμου και της αναγκαίας συζήτησης για την απο­τροπή του, για την ειρήνη και τη δι­εθνή, ισότιμη, αλληλέγγυα συνερ­γασία των λαών, ενάντια στις αστι­κές τάξεις και τις κυβερνήσεις τους. Αλλά και της μάχης που διεξάγεται στο επίπεδο του πολιτισμού και το πώς οι διάφορες μορφές τέχνης μπορούν να εκφράσουν το κόσμο της εργασίας, να διαφωτίσουν αλ­λά και να εμπνεύσουν στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή!

Το ζήτημα του πολιτισμού και της κουλτούρας αποτελεί βασικό πε­δίο διαπάλης και σύγκρουσης μετα­ξύ των δυνάμεων της χειραφέτησης και του αστικού στρατοπέδου. Η κά­θε περίοδος γεννά καλλιτεχνικά ρεύ­ματα που επιδιώκουν να εκφράσουν και να εκπροσωπήσουν με ποικίλους τρόπους τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία και τα ευρύτερα λαϊκά στρώ­ματα. Καλλιτεχνικά έργα προεικονί­ζουν αλλά και υμνούν επαναστάσεις, επικοινωνούν και ενεργοποιούν βα­θιά συναισθήματα και σκέψεις της πληττόμενης πλειοψηφίας. Την ίδια ώρα, η κυρίαρχη και ηγεμονική αφή­γηση, της υποκουλτούρας, της απο­ξένωσης και της φυγής από την σα­πίλα της καθημερινότητας, καθηλώ­νει την οργή απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται, συμβάλλει στην ενσωμάτωση των όποιων σκιρτημά­των αμφισβήτησης!

Στην εποχή που η κρίση του καπι­ταλισμού έχει «θαμπώσει» τη λάμψη του lifestyle που προέβαλε τα προη­γούμενα χρόνια, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και με ειδικό τρόπο η νεολαία ψηλαφίζουν τρόπους στη συλλογική διασκέδαση, ψυχαγωγία και αξιοποίηση του ελεύθερου χρό­νου με βάση και τις οικονομικές δυ­σκολίες. Αμφισβητούν και δοκιμά­ζουν! Το αν λοιπόν θα καταφέρουν «οι από κάτω» να καταχτήσουν μια συνολική αφήγηση, έκφραση, σύνδε­ση με το πολιτισμό και να συγκροτή­σουν μια συνολική κουλτούρα, αντα­γωνιστική και σε κόντρα με την κυρί­αρχη, αποτελεί για μας στοίχημα! Σε αυτό φιλοδοξούν να συμβάλουν κι οι «Αναιρέσεις»!

Το φεστιβάλ των «Αναιρέσεων» διεξάγεται σε μια περίοδο που η κυ­βέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε από­λυτη σύμπλευση με την ΕΕ, συνε­χίζουν την ίδια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης του συστήματός τους, στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας. Έτσι, καλείται να συμβάλ­λει με το δικό του τρόπο στην πάλη για την ανατροπή των παλιών και νέ­ων αντιλαϊκών πολιτικών, στην ανα­γκαία αντεπίθεση του μαζικού κινή­ματος, της αντικαπιταλιστικής αρι­στεράς και του μετώπου της, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Με το φετινό του σύνθημα «Να κάνουμε την ανάγκη ιστορία» στο­χεύει στο να αποτελέσει το φεστιβάλ της νεολαίας που αρνείται να γίνει χαμένη γενιά, όπως θέλει το σύστη­μα, αλλά μαθαίνει να αγωνίζεται, μα­θαίνει να νικά.

Στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 22/9 συζητάμε με θέμα «Η Οκτω­βριανή Επανάσταση και ο κομμουνι­σμός στην εποχή μας» και ομιλητές τους Παναγιώτη Μαυροειδή, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνι­στική Απελευθέρωση, και τον Περι­κλή Παυλίδη, καθηγητή στο ΑΠΘ και συγγραφέα. Ακολουθεί συναυλία με τους The Halay Lamba, Baildsa, Couleur Locale-Γιώργης Μανωλά­κης.

Το Σάββατο 23/9, καταπιανόμα­στε με το ζήτημα «Τέχνη, ο ρόλος και η συμβολή της στην επαναστα­τική διαδικασία» και μαζί μας θα εί­ναι η Αλεξάνδρα Περιστεράκη, κάτο­χος Msc μέσω παραστατικών τεχνών κι υποψήφια διδάκτορας κι ο Βασί­λης Τσιράκης, συγγραφέας. Το φε­στιβάλ θα ολοκληρωθεί με συναυλία με τους Babel Trio, Puta Volcano, 1000 mods. Οι εκδηλώσεις θα ξεκι­νούν στις 6 μ.μ.

Αντίστοιχα, στα Χανιά, τη Παρα­σκευή 22/9 κουβεντιάζουμε για τον «Πόλεμο στη γειτονιά μας και μια αντιπολεμική διεθνιστική απάντη­ση», με ομιλητή τον Γιώργο Πιαγκα­λάκη, μέλος της Πολιτικής Επιτρο­πής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστι­κή Απελευθέρωση κι ακολουθεί συ­ναυλία με τους HIDE & SEΕΚ, the DRAGONS, 1000mods.

Ενώ το Σάββατο 23/9, οι «Αναιρέσεις» θα ολοκληρωθούν με workshop με θέμα «Η νέα εργατική βάρδια σηκώ­νει κεφάλι! Με την “ATTACK” ενά­ντια στην ανεργία και την επισφά­λεια», στις 6 μ.μ. και στη συνέχεια εκδήλωση με για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση-Επα­νάσταση, Πρωτοπορία, Κομμουνι­σμός από τη σκοπιά των σημερινών αναμετρήσεων» με ομιλητές τους Παναγιώτη Μαυροειδή και Περι­κλή Παυλίδη.

«Να κάνουμε την ανά­γκη ιστορία»!