Το φοιτητικό κίνημα σε νέες προκλήσεις!

Ανακοίνωση της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Χαιρετίζουμε το πλήθος γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά από φοιτητικούς συλλόγους στα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χαιρετίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις και καταλήψεις που έλαβαν χώρα, σαν πρώτη απάντηση στις δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας, για τις αλλαγές που έρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να είναι σίγουροι ότι είναι μόνο η αρχή…

Η ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να βάλει το μαχαίρι πιο βαθιά στο κόκκαλο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Όμως, η συζήτηση και οι εξαγγελίες για την κατάργηση του ασύλου, τα όρια φοίτησης και τις διαγραφές, η επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς, η μείωση των εισακτέων, οι ιδέες για δίδακτρα κλπ, δε μένουν αναπάντητες από τη νεολαία και το φοιτητικό κίνημα. Συνολικά βαθαίνει η κατεύθυνση να αλλάξει ο χαρακτήρας του πανεπιστημίου στην Ελλάδα, ένα πανεπιστήμιο για λίγους, που θα ψάχνει χρηματοδότηση και πόρους στα αρπακτικά των ιδιωτικών επιχειρήσεων, με παροχή αποσπασματικών γνώσεων και δεξιοτήτων και υποβάθμιση των επιστημονικών αντικειμένων, ένα πανεπιστήμιο που θα χωράει όλο και λιγότερο τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας.

Η αναδιάρθρωση που επιχειρεί λοιπόν να συνεχίσει η ΝΔ πέρα από σκληρά μέτρα που πλήττουν σε επιμέρους πλευρές τους φοιτητές συνθέτει μια συνολική, δυστοπική εικόνα για τη δυνατότητα ύπαρξης της μεγάλης πλειοψηφίας της νεολαίας στο πανεπιστήμιο. Ας απαντήσει η κ. Κεραμέως στους φοιτητές, πώς μπορούν να τελειώνουν τις σπουδές τους έγκαιρα, όταν δεν τους παρέχεται στέγαση και σίτιση και αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα! Πώς την ίδια στιγμή που πακτωλός χρημάτων πηγαίνει στο χρέος, στους πολεμικούς εξοπλισμούς και για χλιδάτα συνέδρια, γραφεία και εργολαβίες, δεν υπάρχουν λεφτά ακόμα και για αυτονόητες ανάγκες των φοιτητών! Πώς οι κατακερματισμένες δεξιότητες που δημιουργούν αναλώσιμους υπαλλήλους και όχι επιστήμονες και εργαζόμενους με εποπτεία στο αντικείμενό τους, συνάδει με την ψεύτικη αριστεία που συνεχώς επικαλείται!
Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τους φοιτητές, εκεί είναι που δέχονται σκληρή επίθεση από την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ και όλους τους μηχανισμούς του κεφαλαίου που προσπαθούν χρόνια τώρα να ξεμπερδέψουν με τη μαζική πρόσβαση στη μόρφωση και τις διεκδικήσεις της νεολαίας στην Ελλάδα. Ακριβώς λοιπόν επειδή οι επιλογές τους είναι συγκεκριμένες και έρχονται σε ρήξη με τα δικαιώματα των πληττόμενων φοιτητών, η πολιτική τους δεν έχει αποδοχή και δεν μπορεί να αποσπάσει συναίνεση. Έτσι, η καταστολή εντείνεται όλο και περισσότερο, με χαρακτηριστικά τα γεγονότα στις 11/10/2019 στην Αθήνα. Πάνοπλες δυνάμεις καταστολής, μεγάλης έκτασης ρίψη χημικών στο πλήθος με αποτέλεσμα την πρόκληση τραυματισμών, προκλητική στάση των δυνάμεων της αστυνομίας ήταν η απάντηση στους φοιτητές που διαδήλωναν για το δικαίωμά τους στη μόρφωση με αξιοπρέπεια.
Σα να μην έφτανε αυτό, μετά την προκλητική στάση της κυβέρνησης για το άσυλο και την κατάργησή του μέσα στο καλοκαίρι, τη μέρα των μεγάλων φοιτητικών συλλαλητηρίων, τα ΜΑΤ μπήκαν στην ΑΣΟΕΕ και έριξαν χημικά, με αποτέλεσμα ακόμα και την προσωρινή διακοπή των μαθημάτων.

Καταγγέλλουμε την προκλητική βία και καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων και καλούμε τους φοιτητές να μην κάνουν βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.
Είναι η στιγμή για μαζική, πανελλαδική και πανεκπαιδευτική απάντηση, για την ανατροπή της πολιτικής που διαλύει ό,τι είχε απομείνει από το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, στην αξιοπρεπή εργασία. Όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης που πλήττονται, να συνενωθούν σε ένα μαζικό κίνημα διεκδίκησης, για να επιβάλουμε τα σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας ενάντια στην πολιτική κεφαλαίου και ΕΕ για την προώθηση της Μπολόνια και του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και τον νόμο Γαβρόγλου που οδηγούν στην υποβάθμιση των μορφωτικών / επιστημονικών γνώσεων της νέας γενιάς, στον εργασιακό μεσαίωνα, στους ταξικούς φραγμούς και στην υποταγή στην αγορά / επιχειρηματικότητα..

Χρειάζεται σύγκρουση με τις καθεστωτικές δυνάμεις των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-Bloco στα πανεπιστήμια που προωθούν ως πρόθυμοι υποτακτικοί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Καραδοκούν στην γωνία για να συγκρουστούν με το ανατρεπτικό φοιτητικό κίνημα, να βάλουν φραγμό στην ανάπτυξη των αγώνων. Από την άλλη είναι μεγάλης σημασίας η κοινή ανατρεπτική δράση των αγωνιστικών δυνάμεων του φοιτητικού κινήματος γύρω από το αναγκαίο πολιτικό περιεχόμενο. Στην σημερινή κατάσταση δεν αρκούν οι εθιμοτυπικές κινητοποιήσεις, πόσο μάλλον ο πολυκατακερματισμός που οδηγεί στην εκτόνωση όπως προτείνουν οι δυνάμεις της ΚΝΕ. Ειδικά, η ΕΑΑΚ έχει καθήκον να πρωτοστατήσει στην ανάταση των αγώνων των φοιτητών, να δημιουργήσει τους όρους της αντεπίθεσης μέσα από ένα νέο πολιτικό φοιτητικό κίνημα ανατροπής.
Με βάση την ανακοίνωση του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων της Αθήνας, το επόμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα θα δώσει τον τόνο, ενωμένο με το μαθητικό κίνημα και τους εκπαιδευτικούς συνεχίζοντας και δυναμώνοντας τις κινητοποιήσεις, μέχρι την πλήρη απόσυρση των επικείμενων νομοσχεδίων, μέχρι την κατοχύρωση των αιτημάτων των φοιτητών.

Παλεύουμε για:
• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους με γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Όχι στις συγχωνεύσεις και τις περικοπές. Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16-καμία σκέψη για δίδακτρα! Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση για όλους τους φοιτητές
• Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση με ελεύθερη πρόσβαση στην γνώση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο δωρεάν σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης μετά το δωδεκάχρονο σχολείο για όσα επαγγέλματα δεν απαιτείται επιστημονική μόρφωση.
• Όλη η απαραίτητη επιστημονική γνώση στις βασικές σπουδές. Προγράμματα σπουδών που καλύπτουν συνολικά κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Καμία διάσπαση των πτυχίων βάσει ειδικεύσεων,καταρτίσεων, εξετάσεων, πιστοποιήσεων. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Όχι στο σκοταδιστικό-αστικό δόγμα «Άλλο οι γνώσεις και άλλο το επάγγελμα». Όχι στον διαχωρισμό της αξίας χρήσης των πτυχίων σε ακαδημαϊκή και επαγγελματική. Πλήρη κατοχύρωση όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο πτυχίο.
• Παλεύουμε για δημοκρατικές ελευθερίες μέσα και έξω από τις σχολές. Ελεύθερη πολιτική, πολιτιστική δράση και ιδεολογική έκφραση σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους. Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Κάτω τα χέρια από τους διαδηλωτές!
• Παλεύουμε για να σπουδάζει ο κάθε νέος με αξιοπρέπεια ενάντια στην βαρβαρότητα των νέων ταξικών φραγμών στην μόρφωση! Καμία σκέψη για διαγραφές!
Έτσι στο σήμερα η πάλη του φοιτητικού κινήματος χρειάζεται να συνδεθεί με το ευρύτερο και λαικό κίνημα για:
• Πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. Καμία αυταπάτη για δήθεν πιο φιλολαικό ΣΥΡΙΖΑ.
 Ανατροπή όλων των μνημονιακών μέτρων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων
• Ρήξη και έξοδο από ΕΕ και ευρώ από εργατική, αντικαπιταλιστική σκοπιά.
• Παύση πληρωμών-διαγραφή του χρέους. Κατάργηση των δανειακών συμβάσεων
• Έξω τώρα από το ΝΑΤΟ! Να φύγουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί στόλοι από το Αιγαίο και την Μεσόγειο . Νίκη στον Αγώνα του Κουρδικού λαού!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 12/10/2019