Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις Θεσσαλονίκης πάει Ιβανώφειο!

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2017: 2-3-4 Ιούνη, Θεσσαλονίκη, Ιβανώφειο

 

Λόγω άστατου καιρού το φεστιβάλ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ μεταφέρεται (από το πρώην στρατόπεδο Π. Μελά) στο Ιβανώφειο γήπεδο

Την Παρασκευή 2/6 οι Αναιρέσεις επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις αρχές του Ιούνη πιστές στο ραντεβού τους για τις μελωδίες και τις συζητήσεις, για την πολιτική και την τέχνη της ανατροπής! Με κεντρικό σύνθημα "Κάτω η τέχνη σας, κάτω ο έρωτας σας, κάτω το σύστημα σας – Να κάνουμε την ανάγκη ιστορία” το φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει μια συλλογική ανατρεπτική διαδικασία, προσφέροντας ταυτόχρονα πρόσβαση σε φτηνές και ποιοτικές εκδηλώσεις, σε χιλιάδες νέες και νέους, καθώς και φτωχούς εργαζόμενους και εργαζόμενες στο επίκεντρο της κρίσης. Επιχειρούμε να γκρεμίσουμε τους πυλώνες αυτού του σάπιου κόσμου και να αναμετρηθούμε με την επαναστατική υπόθεση εντός του ιστορικού μας ορίζοντα.

Το πρόγραμμα πολιτικών εκδηλώσεων-συζητήσεων:

 

1η μέρα | Παρασκευή 2/6: «Δεν μας αξίζει το σκοτάδι που ζούμε... Είμαστε το μέλλον και δε θα υποταχθούμε. Οι πολλαπλές εκφράσεις του κινήματος της νεολαίας». Από τη μία πλευρά οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιδιώκουν μια ιστορική τομή στη νέα γενιά, από την άλλη ο «ευαίσθητος παλ- μογράφος» των κοινωνικών διεργασιών, όπως συχνά χαρακτηρίζεται η νέα γενιά, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Τη συζήτηση θα πλαισιώσουν ο Απότσος Παντελής (ΑΡΚ), ο Κάσσανδρος Βασίλης (ΑΡΑΝ), ο Παναγιωτακόπουλος Παντελής (ΣΕΚ) και ο Ρηγόπουλος Κωνσταντίνος (νΚΑ). Στη συζήτηση καλούνται να παρέμβουν νεολαιίστικες συλλογικότητες και πλήθος οργανώσεων της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς, διαμορφώνοντας ένα μικρό αλλά σημαντικό στιγμιότυπο του αναγκαίου διαλόγου που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ όλων αυτών των δυνάμεων, ούτως ώστε να ανιχνευθούν δρόμοι κοινής παρέμβασης και δράσης.

2η μέρα | Σάββατο 3/6: «Η εμπειρία του Οκτώβρη οδηγός για τις νέες εφόδους στον ουρανό. Επανάσταση, Πρωτοπορία, Κομμουνισμός από την σκοπιά των σημερινών αναμετρήσεων». Η Οκτωβριανή Επανάσταση 100 χρόνια μετά το ξέσπασμα της μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ιστορικό πεδίο αναφοράς, πηγή έμπνευσης και γνώσης για την σύγχρονη αντεπίθεση των απελευθερωτικών κομμουνιστικών ιδεών. Μέρος αυτής της προσπάθειας φιλοδοξεί να αποτελέσει η συζήτηση που διοργανώνουμε, πλευρά μιας ευρύτερης αναγκαιότητας, εκείνης της ανώτερης συζήτησης-διάλογου και επανεξοπλισμού του δυναμικού των ανυποχώρητων αγώνων, της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής πολιτικοποίησης και της σύγχρονης μαρξιστικής αναζήτησης, από την σκοπιά της συνολικής- εφ’ όλης της ύλης αναμέτρησης και του επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι, ο Γρόλλιος Γιώργος, Καθηγητής ΠΤΔΕ ΑΠΘ, ο Καλτσώνης Δημήτρης, αναπληρωτής καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και ο Μαυροειδής Παναγιώτης, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, + workshop Ανυπόταχτου Μαθητή Θεσσαλονίκης: Οι αλλαγές στην εκπαίδευση & η απάντηση του μαθητικού κινήματος

3η μέρα | Κυριακή 4/6: «Ο πόλεμος στη γειτονιά μας. Για μια αντιπολεμική διεθνιστική απάντηση». Μέσα σε αυτή τη συγκλονιστική εποχή το τέρας του πολέμου βρυχάται. Οι σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις, η συνέχιση των πολεμικών αναμετρήσεων στην ευρύτερη περιοχή και ο ορατός κίνδυνος κλιμάκωσης θέτει υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθεί η αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική πάλη και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την πάλη και αλληλεγγύη όλων των λαών της περιοχής ενάντια στην πολεμική απειλή, τις επεμβάσεις και τα σχέδια των αστικών τάξεων και του ιμπεριαλισμού. Στην εκδήλωση αυτή, θα «φιλοξενηθούν» δύο διεθνείς αγωνιστές, ο Λεβέντ Τουζέλ, μέλος της Κεντρικής επιτροπής του EMEP (Κόμμα Εργασίας) και πρώην βουλευτής στην Τουρκία και ο Μοχάμεντ Κατίμπ στέλεχος της Παλαιστινιακής Νεολαίας, υπεύθυνος του δικτύου υπεράσπισης για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων Samidoun στην Ελλάδα από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Επιπλέον τη συζήτηση θα πλαισιώσουν ο Αντωνόπουλος Παύλος, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ο Ευσταθίου Γιάννης εκ μέρους της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης. + workshop: Eπιστήμη, Νέες τεχνολογίες & Έρευνα.

 

Το συναυλιακό πρόγραμμα του φεστιβάλ:

1η μέρα | Παρασκευή 2/6: Την Παρασκευή 2 Ιουνίου η ανατολική σκηνή του φεστιβαλ είναι αφιερωμένη στον σκληρό heavy rock ήχο. Ανοίγουν οι Jaw Bones με Heavy Rock/Stoner συνθέσεις & grunge επιρροές. Ακολουθεί η εκρηκτική συνάντηση των Karma to Burn (K2B) από την Αμερική με τους δικούς μας "Nighstalker". Οι ογκόλιθοι του stoner / desert rock Κarma to Βurn σε μία μοναδική συναυλία. Τα άκρως γκρουβάτα ορχηστρικά τραγούδια τους, αναμειγνύουν σχεδόν όλη την ιστορία της rock μουσικής, από την ευφορική ατμόσφαιρα του τέλους της δεκαετίας του 60 μέχρι την πρόσφατη επιστροφή του heavy ήχου. Για τους Nightstalker τους οποίους στην μεγαλύτερη από 20ετη πορεία τους το κοινό τους έχει αγαπήσει όσο λίγες μπάντες δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις με το μοναδικό τους μίγμα αγνού rock 'n roll, δυνατών riffs, επίμονου μπάσου και κολλητικών μελωδιών. Παράλληλα στην δυτική σκηνή “Γιώργος Ντόμπρος”, το φεστιβάλ ανοίγει ο Γιώργος Μιχαήλ με τον Δημήτρη Βαβλιάρα. Οι Κοζανίτες τραγουδοποιοί που πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον από κοινού δίσκο τους με τίτλο “Ατέρμων”. Ο Γιώργος Μιχαήλ ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο κομμάτια του Θανάση Παπακωνσταντίνου, στον δίσκο «Αγία Νοσταλγία» ενώ ο Δημήτρης Βαβλιάρας μας συστήθηκε το 2013, με την δισκογραφική δουλειά «Πάλι βρέχει». Την σκυτάλη δίνουν στην Βάσω Βασιλειάδου μαζί με τους Γκιντίκι, γνωστούς καλλιτέχνες της πόλης μας σε ένα μεγάλο ρεμπέτικο-λαϊκό γλέντι.

2η μέρα | Σάββατο 3/6: Πρώτο όνομα στην πάνω σκηνή οι Θεσσαλονικείς Million Hollers με τον χαρακτηριστικό blues'n'roll ήχο τους και τα γυναικεία φωνητικά. Ακολουθούν οι Deaf Radio ένα αμιγώς κιθαριστικό ροκ σχήμα, που φτιάχνει μουσική με την παρούσα σύνθεση από το 2015. Βαριά riffs και ογκώδη τύμπανα συνδυάζονται με χαρακτηριστικές φωνητικές μελωδίες, δημιουργώντας μια εκρηκτική ατμόσφαιρα. Την συναυλία κλείνουν οι psychedelic rockers Naxatras, από τη Θεσσαλονίκη. Η μουσική τους συνίσταται από δυναμικά ρυθμικά μοτίβα, ονειρικές μελωδίες, βαριά riffs και trippy κιθαριστικά σόλο, όλα με έντονη την ατμόσφαιρα και αισθητική των 70's. Στην δυτική σκηνή την βραδιά ανοίγουν ο Γιώργος Αετόπουλος με τον Γιάννη Μήτση με δικές τους δουλειές και διασκευές γνωστών καλλιτεχνών. Ακολουθούν οι THRAX PANΚC από την Ορεστιάδα. Το τρίο με ηλεκτρικές κιθάρες, γκάιντα, νταούλι, ζουρνά που αυτοπροσδιορίζεται ως “πανκοπανηγυροψυχεδέλεια” υπόσχεται ένα Θρακιώτικο γλέντι, λίγο διαφορετικό.

3η μέρα | Κυριακή 3/6: H ανατολική σκηνή μετατρέπεται σε ένα non stop πάρτυ. Οι Vodka Rag το ξεκινούν μπλέκοντας την ska μουσική με τις μουσικές των Βαλκανίων. To νήμα πιάνουν οι Θεσσαλονικείς Baildsa, συνδυάζοντας βαλκανικές μουσικές και τσιγγάνικες μελωδίες με ska punk, reggae, hip hop και rock ήχους εγγυημένα θα ξεσηκώσουν το κοινό και δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο! Την συναυλία κλείνουν το Κακό Συναπάντημα η 9μελής reggae-dub κολλεκτίβα από την Θεσσαλονίκη. O ήχος των 80's, το hip hop, η dub κουλτούρα, η μοντέρνα και παλαιά roots reggae, συνθέτουν την μουσική τους ταυτότητα ενώ ο στίχος τους χαρακτηρίζεται από έντονα κοινωνικά & πολιτικά στοιχεία. Στην δυτική σκηνή η τελευταία μέρα ξεκινάει με αφιέρωμα στο ελληνικό (και όχι μόνο) πολιτικό τραγούδι. Τραγούδια που έχουν στιγματίσει την Αριστερά και όχι μόνο και έχουν σιγοτραγουδηθεί χιλιάδες φορές. Την βραδιά και το φεστιβάλ κλείνει το καθιερωμένο μεγάλο Κυριακάτικο γλέντι των Αναιρέσεων με τους Βουκολική Διαταραχή με δημοτικό παραδοσιακό αλλά και ρεμπέτικο χρώμα ανανεώνοντας το ραντεβού για το επόμενο φεστιβάλ!

Οι πόρτες ανοίγουν καθημερινά στις 18.00 και οι συναυλίες ξεκινούν στις 21.30

Όλες τις ημέρες θα λειτουργεί στο χώρο του φεστιβάλ έκθεση βιβλίου, ταβέρνα & μπαρ με ποτά και μπύρες σε χαμηλές τιμές.