Το δικαίωμα σε εργασία και ζωή δεν… αναστέλλεται!

 

Ημέρα πανελλαδικής δράσης σε χώρους δουλειάς και γειτονιές για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, η Τρίτη 14/4

Ακόμα πιο ευάλωτοι στον «εργοδοτοϊό» είναι πλέον εκατομμύρια εργαζόμενοι, μετά και τα «έκτακτα» κυβερνητικά μέτρα με αφορμή τον κορονοϊό, με τους εργοδότες να επιχειρούν να επιβάλλουν κάθε μορφής ευέλικτη εργασία, απολύσεις και απληρωσιά.

Σε αναστολή συμβάσεων εργασίας έχουν προβεί πάνω από 250.000 επιχειρήσεις με περίπου 1,7 εκατ. εργαζόμενους να προσμένουν τα κρατικά ψίχουλα των 800 ευρώ για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα και τον επόμενο 1,5 μήνα. Τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ως κύριο «ωφελούμενο» την εργοδοσία, καθιστούν ακόμα πιο ευέλικτες τις εργασιακές σχέσεις αφού πέρα από την αναστολή εργασίας, προβλέπεται και το μέτρο της ιδιότυπης εκ περιτροπής απασχόλησης, καθώς και δυνατότητα του εργοδότη να απασχολεί με τηλεργασία εργαζόμενους που ωστόσο τους έχει σε αναστολή, με μια ελάχιστη πρόσθετη αμοιβή.

Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις προβλέπουν ρητά ότι κατά τη διάρκεια της αναστολής, ο εργαζόμενος δεν οφείλει να παρέχει την εργασία του, εντούτοις πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι πολλές εταιρείες επιβάλλουν την «τζάμπα» εργασία από το σπίτι, αφού οι εργοδότες δεν πληρώνουν ούτε μισθό, ούτε ασφάλιση! Τα περί προστίμου 1.200 ευρώ στους παραβάτες εργοδότες, που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ακούγονται ως ανέκδοτο, αφού για να επιβεβαιωθεί μια τέτοια παράβαση απαιτείται καταγγελία εργαζόμενου, πράγμα δύσκολο στις μέρες μας…

Κάθε μέρα επίσης έρχονται στο προσκήνιο νέες καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες και «πατέντες» εργοδοτών σε βάρος υπαλλήλων τους. Στην αλυσίδα καλλυντικών Χαρμάνης περίπου 230 εργαζόμενοι βρέθηκαν αρχικά εκτός των μέτρων στήριξης, με δική της ευθύνη, παρά το ότι η επιχείρηση έκλεισε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Μάλιστα εκβίασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν υποχρεωτικές άδειες επιδιώκοντας τροποποίηση συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία. Τελικά οι εργαζόμενοι, μετά από καταγγελίες τους, εντάχθηκαν στο μέτρο των 800 ευρώ.

Αυτή τη δυνατότητα όμως δεν έχουν για την ώρα χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι σε επίσχεση εργασίας σε επιχειρήσεις που πτώχευσαν και οι εργοδότες τους από παντελή αδιαφορία δεν προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες με συνέπεια να εμφανίζονται στο σύστημα «Εργάνη» ως ενεργοί στην προηγούμενη επιχείρηση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι περίπου 2.300 διπλωματούχοι ξεναγοί που θα άρχιζαν την εργασία τους τον Μάρτιο, αλλά πλέον δεν έχουν να λαμβάνουν ούτε ευρώ. Το ευτράπελο είναι ότι στα μέτρα στήριξης έχουν ενταχθεί οι εργοδότες (τουριστικά γραφεία) και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ξεναγοί (μόλις 1% του συνόλου), αλλά όχι οι χιλιάδες μισθωτοί που έχουν πολλούς εργοδότες, καθώς δεν έχουν ΚΑΔ και δεν είναι υπάλληλοι ενός μόνο τουριστικού πρακτορείου για να δηλωθούν από αυτό.

Για περιπτώσεις όπως αυτή των εποχικών εργαζομένων και των ελαστικά απασχολούμενων στον τουρισμό-επισιτισμό, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Όπως καταγγέλλουν 42 σωματεία του κλάδου, η επέκταση του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες αφορά μόνο τους εποχικούς εργαζόμενους, των οποίων η επιδότηση έληξε τους πρώτους τρεις μήνες του 2020. Πολλοί εργαζόμενοι δεν θα πάρουν ούτε τα 400 ευρώ το μήνα, είτε γιατί δεν είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα, είτε γιατί η επιδότησή τους έληξε πριν τον Γενάρη. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και πολλοί ναυτεργάτες καθώς, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), δεν προβλέπεται γι’ αυτούς να ενταχθούν στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Επιπλέον, τα υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας αποφάσισαν την παράταση της χειμερινής περιόδου έως 30/4, στέλνοντας έτσι στην ανεργία ένα μεγάλο μέρος ναυτεργατών που θα επάνδρωναν τα πλοία από 1/4, οι οποίοι αποκλείονται και από τα 800 ευρώ!

Απέναντι στον «εργοδοτοϊό» που πλήττει μαζικά τον κόσμο της εργασίας, οργανώνεται ημέρα πανελλαδικής δράσης την Τρίτη 14 Απριλίου «για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης», μετά από σύσκεψη εκλεγμένων συνδικαλιστών από σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/4. Η σύσκεψη απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε σωματεία, συλλογικότητες χώρων δουλειάς και γειτονιών, συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος, με σύνθημα το «Μένουμε ενεργοί-μιλάμε τώρα-αγωνιζόμαστε τώρα». Ανάμεσα στις μορφές δράσης που θα λάβουν χώρα είναι παράσταση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ παρεμβάσεις οργανώνονται σε κυβερνητικούς φορείς σε διάφορες πόλεις. Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, προγραμματίζονται παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα και εργοτάξια δήμων, ενώ στις γειτονιές δράσεις θα γίνουν σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Δημήτρης Σταμούλης, Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 12/4/2020