Στη μάχη η Αντικαπιταλιστική Αριστερά και στις νέες συνθήκες

 

Η μάχη με το κεφάλαιο και την κυβέρνηση δίνεται από τώρα. Αναβολή στην ταξική πάλη δεν υπάρχει, όπως ξεκάθαρα δείχνει -πρώτα απ΄ όλα- η ίδια η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, με σειρά βαθιά ανεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που παίρνουν εν μέσω της πανδημίας. Η ανάγκη για απάντηση στα μέτρα αυτά, η ανάγκη για διεκδίκηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων και του λαού, η υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αποτελούν π΄ρωτιστο καθήκον για όλες τις ζωντανές δυνάμεις του κινήματος και ιδιαίτερα της επαναστατικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην πρώτη γραμμή, με παρεμβάσεις, δράσεις και κινήσεις αλληλεγγύης

Η αντικαπιταλιστική αριστερά από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού όχι μόνο μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει συσπείρωση των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αλλά και έμπρακτη αντίσταση στα μέτρα που προωθούνται, αλλά επιχειρεί κάτω από δύσκολες συνθήκες να οργανώσει δράσεις, παρεμβάσεις και κινήσεις αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.

Το ΝΑΡ, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι αντικαπιταλιστικές κινήσεις και σχήματα σε εργατικούς κλάδους και χώρους, σε δήμους και περιφέρειες, όλες τις προηγούμενες εβδομάδες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού.

Σε δεκάδες γειτονιές και πόλεις πραγματοποιούνται αφισοκολλήσεις και αναρτήσεις εφημερίδων τοίχου. Θεματικές Εφημερίδες τοίχου έχουν κολληθεί δίπλα από δεκάδες ΑΤΜ και φαρμακεία. Κλιμάκια αγωνιστών φωνάζουν με ντουντούκες έξω από Σούπερ Μάρκετ και άλλα σημεία για ενημέρωση και τις διεκδικήσεις του κινήματος. Δεκάδες τρικάκια με συνθήματα και αιτήματα έχουν σχεδιαστεί και πετιούνται σε κεντρικά σημεία. Αρκετές κινήσεις, αλλά και το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν αναρτήσει πανό σε κεντρικά σημεία, ακόμα και σε μπαλκόνια.

Σε χώρους δουλειά και στα σωματεία η μάχη οργανώνεται

Στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα οι ταξικές δυνάμεις και η αντικαπιταλιστική πτέρυγα βρίσκονται σε θέση μάχης. Την Δευτέρα κυκλοφόρησε Δήλωση εκατοντάδων εκλεγμένων συνδικαλιστών με τίτλο "Τα εργατικά δικαιώματα & ελευθερίες δεν μπαίνουν σε καραντίνα", στο οποίο καταγγέλλονται τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της εργοδοσίας με την ταυτόχρονη κατάργηση σειράς εργασιακών δικαιωμάτων, όπως και η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης που επί της ουσίας εμπεριέχεται στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Την ίδια μέρα εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της ΑΤΕ ΕΚΑ και ο περιφερειακός σύμβουλος της "Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική" πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από εταιρεία του αεροδρομίου Αθηνών που απέλυσε με ένα sms 400 εργαζόμενους. Ενημερώσεις και υλικό για τα εργατικά δικαιώματα πραγματοποιούν και τα ταξικά σωματεία σε μια σειρά χώρους εργασίας. Επίσης, στο χώρο της Υγείας, μετά την κινητοποίηση διαμαρτυρίας της ΟΕΝΓΕ πριν από μερικές μέρες έξω από το Υπουργείο Υγείας, ενάντια στην κοροϊδία της κυβέρνησης, ήδη προγραμματίζονται οι επόμενες κινητοποιήσεις στις 7 Απριλίου, με συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων, για να διεκδικηθούν τα άμεσα αιτήματα των υγειονομικών. 

Παράλληλα με τις ενημερώσεις, δράσεις και παραστάσεις, μια σειρά συλλογικότητες οργανώνουν ήδη κινήσεις έμπρακτης αλληλεγγύης. Παράδειγμα, η Λέσχη Αναιρέσεις της Πάτρας παρέδωσε την Τετάρτη 1/4 τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες της πόλης, ενώ και μια σειρά εργατικές λέσχες έχουν απευθύνει στις γειτονιές τους κάλεσμα και τρόπους επικοινωνίας για όσους-ες έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Είναι φανερό ότι η μάχη πρέπει να δοθεί από τώρα. Όπως είναι φανερό και ότι θα δοθεί με πρωτόγνωρα και νέα μέσα, με νέους τρόπους και με την προστασία που απαιτείται για την υγεία όλων. 

Ναι, τη μάχη υποχρεούμαστε να τη δώσουμε με μη συνηθισμένα μέσα και σε πρωτοφανέρωτες συνθήκες, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να τα βρούμε και να τη δώσουμε σήμερα για να μην είναι τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα αύριο. Σε αυτή τη μάχη το ΝΑΡ και η ν.Κ.Α. θα πρωτοστατήσουν, θα είναι στην πρώτη γραμμή μαζί με όλη την αντικαπιταλιστική αριστερά και το μαζικό δυναμικό της.