Παρεμβάσεις Δημοσίου: Διακήρυξη και παρέμβαση στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Πρόκειται για ακόμα ένα συνέδριο συνδικαλιστικής οργάνωσης που δείχνει ανάγλυφα την κρίση, την απαξίωση και τα όρια του υποταγμένου συνδικαλισμού, με ευθύνη των κυρίαρχων δυνάμεων του νέου και παλιού κυβερνητικού και εργοδοτικού-κρατικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΡΚΙ (ΣΥΡΙΖΑ). Οι ταξικές δυνάμεις, τα αγωνιστικά σχήματα από κλάδους που συσπειρώνονται στις «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις Δημοσίου», παρεμβαίνουν με αρκετούς εκλεγμένους αντιπροσώπους στο συνέδριο.

Τις πρώτες μέρες των εργασιών, το συνέδριο είχε θέμα τις καταστατικές αλλαγές. Χαρακτηριστικό της πολιτικής και της αντίληψης των κυρίαρχων δυνάμεων του αστικού συνδικαλισμού είναι ότι για άλλη μια φορά ΠΑΣΚΕ (σε όλες τις μορφές και εκφράσεις της) και ΔΑΚΕ καταψήφισαν την αλλαγή του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ που πρότειναν οι «Παρεμβάσεις» και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις, με την οποία προτείνονταν όλοι οι εργαζόμενοι σε σχέση εργασίας με το Δημόσιο (μόνιμοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι κ.ά.) να μπορούν να γίνονται μέλη των σωματείων με πλήρη δικαιώματα. Σε μια εποχή που εξαπλώνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στο δημόσιο, που οι συμβασιούχοι κάθε είδους καλύπτουν πάγιες ανάγκες των λειτουργιών του δημόσιου τομέα, η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών δυνάμεων αποκλείει αυτούς τους εργαζόμενους από τα σωματεία των κλάδων και των χώρων δουλειάς τους!

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις Δημοσίου εξέδωσαν Διακήρυξη με τις βασικές κατευθύνσεις της παρέμβασης και λογικής τους, με το πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων καθώς και πρόγραμμα δράσης και αγώνα, καλώντας τους ταξικούς και σκεπτόμενους αντιπροσώπους να ενισχύσουν τη δύναμη των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων και σχημάτων σε όλα τα επίπεδα.

Όπως σημειώνει στην κατάληξή της η Διακήρυξη των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων Δημοσίου:

Τίποτα δεν τελείωσε και τίποτα δεν είναι όπως παλιά!

Απόφαση και αγώνας για τη δικαίωση του κόσμου της εργασίας.

Το λόγο έχουν οι αγώνες, τα δικαιώματα, οι ανάγκες και τα όνειρά μας!

Οι δρόμοι που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις, όποιο πρόσημο κι είχαν, είναι αδιέξοδοι για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Με τις τρύπιες σημαίες του ευρωπαϊσμού, της «ανάπτυξης» και της ανταγωνιστικότητας, βρίσκονται σε πλαίσιο εξυπηρέτησης των κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων και των υπερεθνικών ενώσεων και οργανισμών, των ΕΕ-ΔΝΤ, που στηρίζουν την κυριαρχία τους. Το συνδικαλιστικό κίνημα -και στο δημόσιο- με την καταθλιπτική κυριαρχία των παρατάξεων που κινούνται στην ίδια πολιτική κατεύθυνση με όποιες παραλλαγές και αν εμφανίζονται, δεν μπόρεσε ούτε μπορεί να ανακόψει την αντεργατική σταυροφορία που οργανώνει η ΕΕ. Στο συνέδριο το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αναπαραχθούν και να συντηρηθούν οι μηχανισμοί τους, διαπλεκόμενοι με όλα τα αστικά κόμματα και την κυβέρνηση.

Οι αντιμνημονιακές κορόνες και οι κοκορομαχίες είναι μέρος της πρώτης πράξης, ενώ στη συνέχεια στο ίδιο τραπέζι θα μοιράζουν μεταξύ τους οφίτσια και όλοι μαζί θα συναινούν, με τον ένα η άλλο τρόπο, στην πολιτική που μας εξοντώνει.

Σε αυτό το θέατρο δεν έχουμε ρόλο και ούτε θέλουμε να αποκτήσουμε.

Είμαστε κόντρα στο συνδικαλισμό της συναίνεσης και της υποταγής, της αναποτελεσματικότητας των αγώνων και της ήττας των εργαζομένων. Πασχίζουμε να ανοίξει μια νέα σελίδα για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την απογοήτευση το θυμό και την οργή του κόσμου που αναζητεί διέξοδο. Η απαξίωση της ΑΔΕΔΥ από τους συναδέλφους μας σε όλο το δημόσιο προέρχεται και από όλα αυτά και δεν είναι άδικη.

Με χαρτοπόλεμο και εικονικές μάχες δε νικάς πουθενά.

Θέλει πραγματικό, αποφασιστικό και ανυποχώρητο αγώνα και όχι άσφαιρα πυρά. Θέλει πολιτική βούληση και σχέδιο με μάτια στραμμένα στο μέλλον του κόσμου της δουλειάς. Πέρα και έξω από τα όρια που θέτει το σαπισμένο αστικό πολιτικό σύστημα και η εξουσία του. Θέλει τόλμη και θυσίες, να περπατήσεις σε δύσκολους και αδιάβατους δρόμους.

Για αυτές της μάχες και αυτούς τους δρόμους απλώνουμε το χέρι σε κάθε συνάδελφο -και στο συνέδριο- όπως κάνουμε πάντα.

Για να ξαναποκτήσει ο συνδικαλισμός ρόλο στην οργάνωση της πάλης, για να μπει η συλλογική διεκδίκηση στην πρώτη επιλογή των εργαζόμενων ενάντια στην υποταγή, στην ανάθεση, στις «κυβερνητικές λύσεις». Για να σπάσει στην πράξη η ηγεμονία του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού στα τριτοβάθμια όργανα. Για την υπέρβαση της σημερινής κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα και την ανασυγκρότηση των συνδικάτων.

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις θέλουμε να συμβάλλουμε σήμερα στην αντιστροφή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα: ή θα περάσει σε μια περίοδο αποφασιστικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση ή θα συνεχίσει να βυθίζεται στην κρίση και την ανυποληψία. Ή θα προωθήσει τη συνδικαλιστική ένταξη και έκφραση των ελαστικά απασχολούμενων ή θα συνεχίσει την πορεία εκφυλισμού του. Ή θα κάνει βήματα ενοποίησης της εργατικής τάξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καταργώντας τους οργανωτικούς διαχωρισμούς ή θα ξεπεραστεί ολοκληρωτικά.

Οι αγωνιστές που συγκροτούμε τις Παρεμβάσεις - Κινήσεις – Συσπειρώσεις παλεύουμε για την αναγέννηση του ταξικού και χειραφετημένου αγωνιστικού συνδικαλισμού σε αντιδιαστολή με τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό αλλά και κάθε μορφή γραφειοκρατικού – κομματικού συνδικαλισμού.

Για ένα ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα που θα αξιοποιήσει τη δύναμη και το βάθος της εργατικής αντίστασης στην κατεύθυνση του αποφασιστικού, μαζικού, ανατρεπτικού αγώνα μέχρι τη νίκη.

Με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες, θα στοχεύσει στην ανατροπή της επίθεσης, στην απελευθέρωση από μνημόνια, χρέος, επιτροπεία, ευρωζώνη και ΕΕ. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των ιδίων των εργαζομένων, θα ορίσει την αναγκαία πορεία σύγκρουσης με τον κόσμο του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις του, θα εκφράσει την ανάγκη για κατάργηση του συστήματος της εκμετάλλευσης που σαπίζει στην ιστορική του κρίση, και θα προβάλει την προοπτική της χειραφέτησης της εργασίας και μιας άλλης κοινωνίας.