ΝΑΡ: Ανατρεπτικοί αγώνες ενάντια στα αντεργατικά μέτρα τώρα!

 

Ανακοίνωση-Προκήρυξη του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΕΣΚΙΖΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ)!
  • Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ (ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ)!
  • ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ (ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ)!

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες,

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί πιστά και με περισσή βιασύνη το σύγχρονο δόγμα του ολοκληρωτικού καπιταλισμού που συνοψίζεται στη φράση: Τα πάντα για τους επενδυτές, τίποτα για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με αυτό, η δημιουργία πόρων, η καινοτομία, οι θέσεις εργασίας, το πλεόνασμα, η νέα γνώση μπορεί να έρθει μόνο με την καπιταλιστική ανάπτυξη, με την απλόχερη βοήθεια του κράτους και των κυβερνήσεων στη γιγάντωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στη διαμόρφωση «φιλικού περιβάλλοντος» για τις πολυεθνικές τύπου Λάτση, Cosco και Σία. Οτιδήποτε θυμίζει δημόσια ιδιοκτησία, δημόσιο Πανεπιστήμιο, εργατικά και μορφωτικά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, προστασία περιβάλλοντος και φύσης, κοινωνική πολιτική, σωματεία και διεκδικήσεις όχι απλά είναι εκτός εποχής, αλλά είναι και επικίνδυνα. Θεωρείται εμπόδιο στην πρόοδο, αυξάνει το χρέος και τα ελλείμματα, αποτρέπει τις επενδύσεις, τροφοδοτεί την αναξιοκρατία. Γι αυτό πρέπει να παταχτεί χωρίς καθυστέρηση.

Αυτή η αντιδραστική πολιτική, που αποτελεί προγραμματική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΣΕΒ είναι που καθοδηγεί την ομοβροντία νομοθετικών παρεμβάσεων της ΝΔ με στόχο την ολομέτωπη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους και τα σωματεία. Επιχειρούν να κλειδώσουν τις «κατακτήσεις» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχουν μια σημαντική αύξηση στην κερδοφορία και την υποταγή της εργατικής τάξης για πάρα πολλά χρόνια.

Η ΝΔ έχει ήδη ψηφίσει την κατάργηση της διάταξης για την αιτιολόγηση της απόλυσης, απελευθερώνοντας τα χέρια των εργοδοτών, ενώ δίνει πλήρη ασυδοσία στους αναθέτοντες εργολάβους, απαλλάσσοντάς τους από το να δίνουν λογαριασμό στον άμεσο εργοδότη για τις εργασιακές συνθήκες που επιβάλλουν στους εργαζόμενους τους. Δρομολόγησαν νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα οικιακής κατανάλωσης για να «σώσουν» δήθεν τη ΔΕΗ. Προετοιμάζουν νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και χιλιάδες απολύσεις στους συμβασιούχους στο δημόσιο και τους ΟΤΑ, μαζί με την καθήλωση των μισθών, τις ελλείψεις προσωπικού, την εντατικοποίηση.

Δεν τους φτάνουν όμως αυτά!

Φέρνουν νόμο που επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις (για να «σωθούν» οι επιχειρήσεις και τα κέρδη), ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση, επεκτείνει την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα σωματεία καταργώντας τα καταστατικά τους και φακελώνοντας όλους τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει μία και καλή με οποιαδήποτε οργανωμένη φωνή αμφισβήτησης και σύγκρουσης μέσα στους χώρους δουλειάς. Έτσι θαρρούν πως διευκολύνουν τις «επενδύσεις» δηλ. την κερδοφόρα ανάπτυξη του κεφαλαίου και την ένταση της εκμετάλλευσής μας. Για αυτό εντάσσουν αντιδραστικές ρυθμίσεις στον επονομαζόμενο «αναπτυξιακό» νόμο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Απαιτούν πλήρες φακέλωμα (ηλεκτρονικό μητρώο των μελών των σωματείων) σε γνώση του κράτους και του κάθε εργοδότη. Ενώ εκφυλίζουν τις γενικές συνελεύσεις ως ανώτατο όργανο δημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων και λήψης αποφάσεων, αντικαθιστώντας τες με ηλεκτρονική ψήφο. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες θα ενισχύουν την αποξένωση των εργαζομένων από τα συνδικάτα.

Δεν είναι τυχαίο ότι βάλλουν ευθέως στη βάση της εργατικής τάξης, εκεί όπου μπορεί να αναπτυχθούν αγώνες, να αναγεννηθεί η συλλογική πάλη και να ανασυγκροτηθεί ταξικά το εργατικό κίνημα. Θέλουν να δώσουν ένα στρατηγικό χτύπημα στο εργατικό κίνημα, αποδυναμώνοντας κυρίως τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις συνελεύσεις. Δεν φοβούνται τις υποταγμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και των περισσότερων ομοσπονδιών. Αυτούς τους έχουν απόλυτα ελεγχόμενους, συνοδοιπόρους στην αντεργατική επίθεση, στρατηγικούς εταίρους στην «κοινωνική συμμαχία».

Θέλουν όλες οι απεργίες να βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές, οι αγωνιστές και τα σωματεία να διώκονται, να ποινικοποιείται κάθε αγώνας. Με περισσό θράσος κάνουν μαθήματα δημοκρατίας στους εργαζόμενους (ήδη από την εποχή Αχτσιόγλου-ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να επιβάλλουν το όριο του 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών για να ληφθεί απεργιακή απόφαση!!!) όταν η σημερινή κυβέρνηση είναι στην εξουσία με το 40% του 58% του εκλογικού σώματος αφού τόσοι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές! Ισχυρές κυβερνήσεις - ανίσχυρα σωματεία, για να κάνουν ανέμελα τις δουλειές τους οι επιχειρηματίες και οι εργολάβοι!

Στην ίδια κατεύθυνση με τον αντισυνδικαλιστικό νόμο κινείται και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η αστυνομοκρατία, η καταστολή στις καταλήψεις στέγασης προσφύγων, ο νόμος που δίνει στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες τη δυνατότητα να αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα ως μονάρχες, παρότι αποτελούν μειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια.

Καμία ανοχή στην κρατική-εργοδοτική παρέμβαση στα σωματεία και τους συλλόγους!

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΕΒ θέλουν να δώσουν ένα ακόμα στρατηγικό χτύπημα στο εργατικό κίνημα, αποδυναμώνοντας τα πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς γνωρίζουν καλά πως έχουν μαζί τους σε «κοινωνική συμμαχία» τη ΓΣΕΕ και τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό. Έχουν μαζί τους την υπεύθυνη, συναινετική «αντιπολίτευση» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Το μαχόμενο ταξικό κίνημα πρέπει να απαντήσει με αποφασιστικό τρόπο! Η επιχείρηση τους δεν θα είναι «περίπατος» όπως νομίζουν. Απαιτείται όμως ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος.

Το ΝΑΡ, η νΚΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα μπουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στην κλιμάκωση της επίθεσης, για την οργάνωση της εργατικής λαϊκής, ανατρεπτικής αντιπολίτευσης.

Μόνο που για να είναι κοινωνικά και πολιτικά αποτελεσματικοί οι αγώνες πρέπει να περνούν στα χέρια των αγωνιζόμενων και όχι του κυβερνητικού συνδικαλισμού τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, να «σπάνε» τα πολιτικά όρια που θα επιχειρήσουν να βάλουν στο μαζικό κίνημα τα κόμματα των μνημονίων και της Ευρωενωσιακής υποταγής. Να γίνουν οι αγώνες επικίνδυνοι για την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Να μην εξαντληθούν σε κινήσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές διαμαρτυρίες!

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ!

Το ΝΑΡ και η νΚΑ στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την πρόταση για απεργία και αγώνες ενάντια στην ψήφιση των μέτρων ΤΩΡΑ, ανεξάρτητα από τι θα πράξουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Χρειάζεται γι΄ αυτό η άμεση κινητοποίηση, η αποφασιστικότητα και μάχιμο σχέδιο απάντησης στα μέτρα τις αμέσως επόμενες μέρες, με κλιμάκωση και συντονισμό! Η ενωτική κοινή δράση όλων των ταξικών δυνάμεων στο δρόμο, στα συνδικάτα, στο κίνημα.

Δεν μας καλύπτουν τα γενικόλογα καλέσματα του ΠΑΜΕ που δεν θέτουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα και περιορίζονται στην αποκάλυψη του απεργοσπαστικού ρόλου των συμβιβασμένων ηγεσιών (λες και τώρα το ανακαλύπτουν!).

Στηρίζουμε τη δράση των ταξικών σωματείων, των εργατικών συνελεύσεων, των επιτροπών αγώνα και των συντονισμών τους. Την κοινή δράση των ταξικών δυνάμεων με σχέδιο κλιμάκωσης, σύγκρουσης και ανατροπής για να μπορεί να εμπνέει και να συσπειρώνει πλατιά τους εργαζόμενους.

ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ!

Οι ανάγκες μας μπορούν να καλυφθούν μόνο με τη μετωπική ρήξη των παραγωγών του πλούτου δηλ. των εργαζομένων, με τους ιδιοκτήτες σφετεριστές της αξίας που δημιουργούμε.

  • Με τον ανυποχώρητο αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το κεφάλαιο, στα ευρωμνημόνια, τα ματωμένα πλεονάσματα, τους «αναπτυξιακούς» νόμους της αγοράς που φέρνουν τον εργασιακό μεσαίωνα, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες από τη σκοπιά της εργατικής χειραφέτησης.
  • Για την ανατροπή του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου που έχουν επιβάλει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).
  • Για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, να υπογραφούν αξιοπρεπείς ΣΣΕ παντού, να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, να καταργηθεί η ελαστική εργασία. Προστασία των ανέργων. Αξιοπρεπείς συντάξεις, δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Για να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τα δημοτικά τέλη στους φτωχούς και τους ανέργους, να μπλοκαριστούν οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα και τα κοινωνικά αγαθά.
  • Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του δημόσιου χώρου. Εθνικοποίηση των τραπεζών και στρατηγικών επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της συγκέντρωσης των ακινήτων σε εταιρείες. Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα των ασφαλιστικών ταμείων. Να πληρώσει το κεφάλαιο και οι τράπεζες.
  • Διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ, κατάργηση της δημοσιονομικής επιτήρησης.
  • Πάλη για την ειρήνη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ, τον ευρωστρατό, τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, τον εθνικισμό και τον επιθετικό ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης, με την δημιουργία των τυχοδιωκτικών αξόνων στην περιοχή.
  • Αγώνας στη χώρα μας και διεθνώς ενάντια στα μέτρα που εντείνουν την καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Σεπτέμβρης 2019