Νέο τεύχος "Αναιρέσεις" με αφιέρωμα σε Πόλεμο – Προσφυγικό

Το 29ο τεύχος των Αναιρέσεων, του περιοδικού της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, κυκλοφορεί και επιχειρεί να καταπιαστεί με δύο φλέγοντα ζητήματα της περιόδου: τον πόλεμο και το προσφυγικό. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, οι σειρήνες του πολέμου έχουν ηχήσει για τα καλά στη γειτονιά της Ελλάδας. Η «παραφροσύνη» του ISIS, ο επιθετικός ρόλος της Τουρκίας, η επέμβαση των Ρώσικων στρατευμάτων στη Συρία και η παραπέρα εμπλοκή των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή έχουν συσσωρεύσει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πολεμικό μίγμα. Παράλληλα, οι εκατοντάδες χιλιάδες των ξεριζωμένων προσφύγων που γέννησαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, άνοιξαν με νέους όρους το ζήτημα των προσφυγικών ροών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ως την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους Ιρακινούς και από το μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας ως τις «γαλέρες του θανάτου» που βυθίζονται καθημερινά στη Μεσόγειο, όλα συνηγορούν πως ένας νέος, ιστορικός κύκλος όξυνσης των πολεμικών αναμετρήσεων έχει ανοίξει.

Ως εκ τούτου, το τρέχον τεύχος του περιοδικού των Αναιρέσεων επιδιώκει μέσα από μία σειρά άρθρων να αναλύσει το χαρακτήρα και το ρόλο του πολέμου στο σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό. Στην προσπάθεια αυτή αντλούνται συμπεράσματα από την ιστορική εμπειρία της Αριστεράς, μελετώντας τη θέση των κομμουνιστικών κομμάτων στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπρόσθετα, καταπιάνεται με το ρόλο του σύγχρονου κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην πολεμική μηχανή, έχοντας τα μάτια στραμμένα στα δύο μεγάλα μέτωπα της γειτονιάς μας: την Τουρκία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, προσεγγίζει την ιδιαίτερη σχέση της νεολαίας με το αντιπολεμικό κίνημα, μέσα από τη συμμετοχή της στα διεθνή κινήματα για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών και διερευνά τη σημασία του πολέμου και του μεταναστευτικού ζητήματος στην πολιτική ατζέντα των πρόσφατων εκλογών στις ΗΠΑ. Τέλος, αναλύει τις τραγικές συνέπειες των πολιτικών της ΕΕ και της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, ανιχνεύοντας και τις αναγκαίες απαντήσεις από τη μεριά μιας σύγχρονα κομμουνιστικής και διεθνιστικής Αριστεράς.

Το περιοδικό Αναιρέσεις μπορείτε να το βρείτε στις οργανώσεις της νεολαίας Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης, στις Λέσχες των Αναιρέσεων, καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

 Λέσχες νεολαίας, θεωρίας και πολιτισμού "Αναιρέσεις":

  • Αθήνα: Ιπποκράτους 175 & Λασκάρεως, Εξάρχεια
  • Θεσσαλονίκη: Εγνατία 98
  • Πάτρα: Ζαΐμη 69 Α
  • Χανιά: Ελευθερίου Βενιζέλου 5