Μαζικότατη και σημαντική η διεθνιστική εκδήλωση του ΝΑΡ

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την εκδήλωση και το Πολυτεχνείο

Με την πολύ σημαντική και μαζικότατη διεθνιστική εκδήλωση του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. «έκλεισε» η πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων στο Πολυτεχνείο για τα 42 χρόνια από την Εξέγερση του Νοέμβρη 1973.

Εκατοντάδες νέοι και εργαζόμενοι, αγωνιστές και κόσμος της αριστεράς παρακολούθησαν την εκδήλωση του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. με θέμα "Η Διεθνιστική Πάλη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κυβερνήσεων, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ», στο μεγάλο αμφιθέατρο Γκίνη. Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 6.00 μ.μ. με κατάμεστη την αίθουσα, με άνοιγμα του Δημήτρη Βογιατζίδη , μέλος του γραφείου του ΚΣ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ο οποίος τόνισε την επικαιρότητα του θέματος της εκδήλωσης, λόγω και των δολοφονικών επιθέσεων στο Παρίσι και τη Βυρηττό.

Η νεολαία και το κίνημά της χρειάζεται να εντάξουν πιο καθαρά και σταθερά την διεθνιστική αντιιμπεριαλιστική πάλη στον προσανατολισμό τους, διότι η ίδια η καπιταλιστική κρίση φέρνει στο προσκήνιο και οξύνει, εκτός από τον ανελέητο κοινωνικό πόλεμο κατά των εργαζομένων και της νέας γενιάς, και τον φρικιαστικό πόλεμο των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων και των κατά τόπους συμμάχων τους ενάντια στους λαούς. Αναφέρθηκε στις αποστολές που συμμετείχε και τις πρωτοβουλίες που πήρε το ΝΑΡ και η ν.Κ.Α. τα τελευταία 2 χρόνια σε διεθνές επίπεδο, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η διεθνιστική παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής και σύγχρονα κομμουνιστικής αριστεράς.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ντίνα Ρέππα, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ και μέλος των 2 αποστολών στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, πριν λίγες μέρες και πέρυσι αντίστοιχα. Η Ντ. Ρέππα αναφέρθηκε στο έγκλημα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, τη Βυρηττό και πριν 1 μήνα στην Άγκυρα από τις δυνάμεις του αντιδραστικού ISIS, το οποίο όπως τόνισε «το δημιούργησε και το βύζαξε με μητρική ευλάβεια ο Αμερικάνικος και Ευρωενωσιακός Ιμπεριαλισμός. Όλες τις σκωταδιστικές και αντιδραστικές δυνάμεις έθρεψε στα σπλάχνα του ο πιο μισητός καπιταλισμός που δε διστάζει να φτιάξει τέρατα αρκεί να ανακτήσει την κερδοφορία του. Και τους θρέφει ακόμα, για να λιώσει κάτω από τη μπότα του κάθε απελευθερωτικό σκίρτημα και αντίσταση των λαών στο τουρκικό Κουρδιστάν, στο Κομπάνι και την Παλαιστίνη, αλλά και για να συνθλίψει κάθε εργατική αντίσταση στις χώρες που επελαύνει το κεφάλαιο σαρώνοντας κάθε δικαίωμα.»

«Η Συρία του πολέμου και του ισλαμικού κράτους, το Αφγανιστάν του «ιερού» πολέμου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Λιβύη, η Παλαιστίνη, οι χώρες που λεηλατούνται οικονομικά, είναι τα Άουσβιτς και τα Νταχάου του 21ου αιώνα, του αιώνα της πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης» υπογράμμισε η Ντ. Ρέππα, σημειώνοντας ότι «οι λαοί που δραπετεύουν, οι φτωχοί που ανεβαίνουν σε μια βάρκα για να διασχίσουν το Αιγαίο και πνίγονται, για να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο που διεξάγουν τα γεράκια των ΗΠΑ, οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τα αντιδραστικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή. είμαστε όλοι εμείς! Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτό τον τρόμο είναι να ανασυνταχθούμε, να αγωνιστούμε οι διωκόμενοι για τα δίκια της τάξης μας, γιατί ο εχθρός είναι στη χώρα μας» και κατέληξε «Να ενωθούμε για να πολεμήσουμε το τέρας! Και το τέρας έχει ονόματα: εκμετάλλευση, φτώχεια, κέρδος, πόλεμος, φασισμός, ιμπεριαλισμός, δηλαδή καπιταλισμός, και γι΄ αυτό επανέρχεται αμείλικτο μπροστά σε όλους το δίλημμα: Βαρβαρότητα ή κοινωνική απελευθέρωση;»

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Σείντ Αλντογάν, ανταποκριτής της αριστερής τουρκικής εφημερίδας Evrensel του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας (EMEP), ο οποίος αναφέρθηκε στις κρίσιμες εξελίξεις στη γειτονική χώρα μετά τις δολοφονικές επιθέσεις ενάντια στο κίνημα και την Αριστερά στη Άγκυρα πριν από 1 μήνα με αποτέλεσμα 120 νεκρούς αγωνιστές, αλλά και το νέο μετεκλογικό σκηνικό, με την άνοδο του εθνικισμού και της επιθετικότητας του Ερντογάν. Όπως καταγγέλθηκε, το τουρκικό κράτος και μερίδες της αστικής τάξης της Τουρκίας στηρίζουν και ενισχύουν τον αντιδραστικό ISIS για να τον χρησιμοποιήσουν στον πόλεμο κατά του Κουρδικού λαού. Ο Σ. Αλντογάν σημείωσε επίσης την ανάγκη για κοινή δράση και αλληλεγγύη των λαών της περιοχής απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Αλ Ασμάν, από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Περιέγραψε την κατάσταση στην ηρωική Παλαιστίνη και την ανάπτυξη του αγώνα των μαχόμενων δυνάμεων της αντίστασης και της αριστεράς. Όπως τόνισε, ο ιμπεριαλισμός και ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός έχουν δημιουργήσει στην περιοχή της Μ. Ανατολής 2 τέρατα: Το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ και το φασιστικό αντιδραστικό τερατούργημα του ISIS. Απέναντι τους παλεύουν μόνο οι αντιστάσεις των λαών και τα κινήματα, ο κουρδικός λαός και η αντίστασή του, η παλαιστινιακή αντίσταση. Οι επαναστατικές δυνάμεις χρειάζεται να έχουν μέτωπο, κοινή δράση και να συμβάλλουν στον καθημερινό αγώνα των λαών τους.

Ο Αλ Ασμάν αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Συρία, αλλά και τις δυνατότητες του Παλαιστινιακού κινήματος να αναπτύξει ένα νέο γύρο αντίστασης.

Πολύ σημαντική και ταυτόχρονα βαθιά συγκινητική ήταν η συνέχεια της εκδήλωσης, όταν στο πάνελ της εκδήλωσης ανέβηκε 21-χρονη μαχήτρια από το Κομπάνι. Όρθιο το αμφιθέατρο και με παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχθηκε την αγωνίστρια του Κουρδικού λαού, που λόγω τραυματισμού όπως τόνισε αποσύρθηκε για λίγο από το μέτωπο. Στο χαιρετισμό της καταδίκασε τις επιθέσεις στο Παρίσι, τη Βυρηττό και την Άγκυρα και τόνισε ότι την αντίδραση και το ISIS οι Κούρδοι και οι Κούρδισες τους πολεμούν με την αποφασιστικότητα του δίκιου του αγώνα τους. Κάλεσε το λαό και τη νεολαία της Ελλάδας σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη και ευχαρίστησε για την μέχρι σήμερα στήριξη. Θα πολεμήσουμε νέοι και θα νικήσουμε νέοι είναι το σύνθημα των μαχητριών του YPG στο ηρωικό Κομπάνι και τη Ροζάβα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με σειρά ερωτήσεων κυρίως στους αγωνιστές από την Τουρκία και την Παλαιστίνη και παρεμβάσεις από τον κόσμο.

Video από τις εισηγήσεις και την εκδήλωση θα αναρτηθούν αργότερα το βράδυ.