Μαζική μαχητική διαδήλωση για τους δολοφονημένους Τούρκους αγωνιστές

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τη διαδήλωση

Με μεγάλη μαζικότητα και παλμό πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συγκέντρωση καταδίκης της δολοφονικής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα και αλληλεγγύης στο εργατικό, δημοκρατικό κίνημα και την αριστερά της Τουρκίας και του Κουρδιστάν. Υπενθυμίζεται ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα το Σάββατο 10 Οκτώβρη χτύπησαν τις προσυγκεντρώσεις για το παλλαϊκό συλλαλητήριο που καλούσαν τα μεγάλα τουρκικά συνδικάτα και κόμματα της αριστεράς για την ειρήνη και τη δημοκρατία, ενάντια στον πόλεμο. Αποτέλεσμα των βομβιστικών επιθέσεων ήταν να δολοφονηθούν 128 αγωνιστές μέλη των συνδικάτων και αριστερών οργανώσεων και να τραυματιστούν σοβαρά εκατοντάδες άλλοι.

Από τις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας 12/10 πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται στο Σύνταγμα, μετά από κάλεσμα Τουρκικών και Κουρδικών οργανώσεων και αγωνιστών στην Ελλάδα. Οι σημαίες των τουρκικών και κουρδικών οργανώσεων και τα πανό καταγγελίας της φασιστικής επίθεσης που κρατούσαν οι τούρκοι αγωνιστές έδιναν τον τόνο, μαζί με τα οργισμένα συνθήματα που φώναζαν. Λίγο μετά τις 7.00 μ.μ. χιλιάδες συγκεντρωμένοι έκλεισαν το δρόμο μπροστά στη Βουλή και διατάχθηκαν τα μλποκ για τη διαδήλωση προς την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα. «Λευτεριά στο Λάο, Θάνατος στο φασισμό» βροντοφώναξε όλη η συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος.

Στην κεφαλή της διαδήλωσης το κουρδικό HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), μέλη του EMEP (Κόμμα Εργασίας) και συλλογικότητες πολιτικών προσφύγων. Ακολουθούσε το «Λαϊκό Μέτωπο» της Τουρκίας και πανό άλλων αριστερών οργανώσεων της Τουρκίας. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας στη μεγάλη διαδήλωση, με πυκνά μπλοκ που είχαν όλες οι οργανώσεις και συλλογικότητες που συμμετείχαν. Μπροστά το πανό του συντονισμού εργατικών σωματείων-φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό που έχει συγκροτηθεί και ακολουθούσαν τα μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ, της Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας (ΑΑΣ) και του ΚΚΕ (μ-λ). Αμέσως μετά η ΚΟΕ και πιο πίσω το πολύ μαζικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ακολουθούσε το μπλοκ του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, το ΕΕΚ και η ΟΚΔΕ. Πιο πίσω η αντιεξουσιαστική κίνηση, η ΑΠ Ροσινάντε και άλλες κινηματικές συλλογικότητες και τέλος η ΛΑ.Ε.

«Η καρδιά μας βρίσκεται στην Τουρκία. Θα νικήσουμε. Λευτεριά στο λαό, Θάνατος στο ιμπεριαλισμό-φασισμό» έγραφε το πανό του ΝΑΡ, ενώ αυτό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγραφε «Διεθνιστικός Αγώνας ενάντια στην εγκληματική κυβέρνηση Ερντογάν, το φασισμό και τον πόλεμο»

«Οι Τούρκοι αγωνιστές και η Ιντιφάντα, το δρόμο στους λαούς θα δείχνουνε για πάντα», «Έλληνες και Τούρκοι εργάτες ενωμένοι», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διαδήλωση.

Με παλμό και μαχητικότητα η διαδήλωση κατευθύνθηκε προς την τουρκική πρεσβεία στην Πλ. Ρηγίλλης, όπου κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν την πρόσβαση στο ύψος της Λέσχης Αξιωματικών.  Μπροστά στον αστυνομικό κλοιό τα μέλη των Τουρκικών και Κουρδικών οργανώσεων από τα μεγάφωνα έβγαλαν ανακοινώσεις καταδίκης της φασιστικής επίθεσης, καταγγέλλοντας το κόμμα Ερντογάν, το κράτος της Τουρκίας και τους ιμπεριαλιστές. Απαίτησαν να φύγει ο αστυνομικός φραγμός με τις κλούβες και τα ΜΑΤ, για να περάσει η διαδήλωση και να φτάσει στην πρεσβεία, καταγγέλλοντας ως αντιδημοκρατική την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και της αστυνομίας να περιορίσει μια διαδήλωση προς τιμή των εκατοντάδων νεκρών και τραυματισμένων αγωνιστών. Τέλος, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους δολοφονημένους αγωνιστές των βομβιστικών επιθέσεων.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, την Πάτρα και άλλες πόλεις.