Μαζική καταδίκη της πολιτικής της Ε.Ε. για τις δολοφονίες μεταναστών

Μαζική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Απρίλη ενάντια στις δολοφονίες προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο. Πάνω από 800 μετανάστες πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου μέσα σε λίγες μέρες, δείχνοντας με τον πιο ωμό και βίαιο τρόπο το πρόσωπο του σύγχρονου βάρβαρου καπιταλισμού.

Η συγκέντρωση άρχισε λίγο μετά τις 6.00 μ.μ. στα Προπύλαια, όπου από το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας πραγματοποιούσαν κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας, διαμαρτυρόμενοι για την επέμβαση των ΜΑΤ και την κατάλυση του ασύλου την προηγούμενη εβδομάδα. Λίγο πριν από τις 7.00 ξεκίνησε η πορεία με κεφαλή το μαζικό μπλοκ και τα πανό των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας που έγραφε το σύνθημα «Πνιγμένοι μετανάστες, άδεια αποθεματικά ταμείων, καταπάτηση ασύλου: Καμία αναμονή, βγαίνουμε στο Δρόμο».

Ακολουθούσε το επίσης μαζικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βροντοφωνάζοντας το σύνθημα «Η Ε.Ε. δεν είναι το σπίτι των λαών, είναι το σφαγείο των πολυεθνικών και των καπιταλιστών». Πιο πίσω τα μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ, της ΟΕΝ και του ΕΕΚ, της ΟΚΔΕ και της «Ροσινάντε». Η πορεία κατέβηκε ως την Ομόνοια για να ανέβει από τη Σταδίου. «Το μόνο χρέος που έχουμε εμείς, είναι το «χρέος» της ανατροπής» φώναξαν χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι, αναφερόμενοι στις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική κατάσταση. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος για το ίδιο θέμα. Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε μετά τις 7.30 μ.μ. προς το Σύνταγμα, ενώ η πορεία από τα Προπύλαια ακολουθούσε λίγα μέτρα πιο πίσω με μαχητικά συνθήματα.

Στο ύψος των ξενοδοχείων στην Πλατεία Συντάγματος, αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να σταματήσουν την πορεία κλείνοντας με διμοιρίες ΜΑΤ κάθετα το δρόμο. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια αντιμετωπίστηκε από τους διαδηλωτές με αποφασιστικότητα (συνθήματα, διαμαρτυρίες) και τελικά επιβλήθηκε το άνοιγμα του δρόμου, ώστε η πορεία να φτάσει στα γραφεία της Ε.Ε. όπου νωρίτερα είχε φτάσει και η πορεία του ΠΑΜΕ.

Στα γραφεία της Ε.Ε. ακούστηκαν συνθήματα κατά της Ευρώπης-φρούριο, των ιμπεριαλιστών και των πολυθενικών, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής-που δολοφονεί και τους μετανάστες στη Μεσόγειο-του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών τους.