Μαζική η εργατική διαδήλωση της 16/2. Προκλητική κυβερνητική απαγόρευση!

Εκατοντάδες εργαζόμενοι-ες, άνεργοι-ες και νέοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Κοραή, απέναντι από τα Προπύλαια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα δεκάδων εργατικών σωματείων του ιδιωτικού τομέα, συντονιστικών αγώνα, αλλά και εκπαιδευτικών σωματείων για εργατική διαδήλωση.

Λίγο μετά τις 11.30 μ.μ. ο πεζόδρομος της Κοραή γέμιζε με κόσμο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ψύχους και ψιλόβροχου. Από τη μικροφωνική ακούγονταν τραγούδια του αγώνα από όλο τον κόσμο, ενώ τα σωματεία που καλούσαν και στήριζαν την κινητοποίηση διάβαζαν τις ανακοινώσεις τους.

Όπως είναι γνωστό, η εργατική διαδήλωση στις 16 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε ως ένα ακόμα βήμα δράσης από το «μπλοκ» των σωματείων που συγκρότησαν το κοινό απεργιακό μέτωπο για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις 1 Νοεμβρίου, και μετά από σειρά ανοιχτών συσκέψεων με συνδιαμόρφωση του πλαισίου και των υλικών.

Μετά τις ανακοινώσεις των σωματείων, λίγο μετά τις 12.30 μ.μ. οι συγκεντρωμένοι βγήκαν στην οδό Πανεπιστημίου για να συγκροτήσουν τα μπλοκ της πορείας. Στην κεφαλή το κοινό πανό των Κλαδικών και Επιχειρησιακών εργατικών σωματείων που διοργάνωσαν τη διαδήλωση. Ακολουθούσαν τα πανό και μπλοκ πολλών σωματείων από αυτά που καλούσαν, ενώ πιο πίσω είχαν τα μπλοκ τους συλλογικότητες, συντονιστικά και συνελεύσεις από κλάδους και γειτονιές της Αττικής. Η διάταξη της πορείας έκλεινε με τα εκπαιδευτικά σωματεία, Συλλόγους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και το συντονιστικό αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών. Πιο πίσω πανό είχαν πολιτικές συλλογικότητες της μαχόμενης αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η πορεία από την Πανεπιστημίου έστριψε στην οδό Πεσμαζόγλου και μπήκε στην οδό Σταδίου, με πρώτο κεντρικό σταθμό το Υπουργείο Εργασίας. Μπροστά στο υπουργείο, στο οδόστρωμα της Σταδίου, διαδηλωτές από τα σωματεία έγραψαν ένα τεράστιο σύνθημα: «Αυξήσεις και ΣΣΕ σύμφωνα με τις ανάγκες μας» και υπογραφή «εργατική διαδήλωση 16/2». Τα μπλοκ φώναξαν συνθήματα με τις διεκδικήσεις τους και άναψαν χρωματιστά καπνογόνα.

Η διαδήλωση συνεχίστηκε με παλμό, παρά το κρύο και το ψιλόβροχο, με επόμενη στάση την Πλατεία Συντάγματος και την αρχή της Ερμού. Εκεί, η διαδήλωση βρέθηκε αντιμέτωπη με μπλόκο-φραγμό διμοιριών ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, και τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να απαγορεύει τη συνέχιση της πορείας προς την οδό Ερμού! Η προκλητική απαγόρευση μιας εργατικής διαδήλωσης σωματείων να πορευτούν σε πεζόδρομο της Αθήνας αντιμετωπίστηκε με συνθήματα των διαδηλωτών και καταγγελίες των σωματείων. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες προς τους επικεφαλής της αστυνομίας, οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν ότι είχαν-κυβερνητική προφανώς-εντολή από τη ΓΑΔΑ και το Υπουργείο «ΠΡΟ-ΠΟ» να μην επιτρέψουν τη συνέχιση της πορείας! Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής φυλάνε τα συμφέροντα της εργοδοσίας και των αφεντικών (ειδικά στην Ερμού) την ίδια ώρα που ασκούν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους απέναντι στα εργατικά συμφέροντα και τις ανάγκες.

Οι διαδηλωτές, αφού έμειναν αρκετή ώρα στην αρχή της Ερμού, απέναντι από το φραγμό των ΜΑΤ, συγκρότησαν τα μπλοκ τους στην Πλ. Συντάγματος, έγραψαν συνθήματα στο οδόστρωμα στην είσοδο της Ερμού, άναψαν καπνογόνα και συνέχισαν στη Βουλή με κατάληξη τα Προπύλαια.

Η αυταρχική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και της αστυνομίας δείχνει ότι φοβούνται την ανεξάρτητη εργατική δράση και τον συντονισμό εργατικών σωματείων, τον αγώνα του ταξικού εργατικού και κοινωνικού κινήματος. Ότι υπολογίζουν και ταυτόχρονα ανησυχούν για την αγωνιστική δράση του ταξικού κινήματος εκτός πλαισίου των γραφειοκρατών και του υποταγμένου εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και των άνευρων διαμαρτυριών. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση στέκεται απέναντι και ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων!

Τα σωματεία που διοργάνωσαν και στήριξαν την εργατική διαδήλωση στις 16 Φεβρουαρίου εξέδωσαν ανακοίνωση-καταγγελία για το σοβαρό αυτό ζήτημα και καλούν σε συνέχεια των κινητοποιήσεων για πραγματικές αυξήσεις, ενάντια στην κοροϊδία της κυβέρνησης, για ΣΣΕ σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων και κατάργηση του αντεργατικού νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου. Το επόμενο διάστημα θα παρθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση νέων βημάτων και επόμενων αγωνιστικών δράσεων.

Σημειώνεται, ότι το Σάββατο 16/2, στα πλαίσια του ίδιου αγώνα, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και το Ρέθυμνο.

Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία που οργανώνουν και πήραν την πρωτοβουλία της εργατικής διαδήλωσης στις 16/2 είναι:

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ), Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ), Σωματείο Εργαζόμενων Πλαίσιο.

Με αποφάσεις τους συμμετείχαν και καλούσαν επίσης τα σωματεία:

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο Εργαζομένων στη Νόκια Ελλάς, Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων (ΣΣΜ), Σωματείο Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζόμενων Φαρμακευτικών Προϊόντων / Ιατροτεχνολογικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, Σωματείο Εργαζομένων Cyta Hellas.

Επίσης από την εκπαίδευση, αποφάσεις για συμμετοχή στη διαδήλωση είχαν οι ΣΕΠΕ Ν. Σμύρνης, ΣΕΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, ΣΕΠΕ «Κ. Σωτηρίου», ΣΕΠΕ Α΄ Αθηνών, ΣΕΠΕ «Παρθενώνας», ΣΕΠΕ «Πρόοδος», ΣΕΠΕ «Κ. Βάρναλης», ΣΕΠΕ Ηλιούπολης, ΣΕΠΕ Σαλαμίνας, ΣΕΠΕ «Δ. Γληνός», ΣΕΠΕ Αργοσαρωνικού, ΣΕΠΕ Αμαρουσίου, Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής), καθώς και το Συντονιστικό αναπληρωτών αδιόριστων εκπαιδευτικών.

Στη διαδήλωση καλούσαν και πολλές εργατικές συλλογικότητες, κινήσεις σχήματα και πρωτοβουλίες από κλάδους και γειτονιές όπως το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυραικάτικης Αργίας, το Ταξικό Μέτωπο στις συγκοινωνίες, η ΑΤΕ ΕΚΑ, η Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, η Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση σε τουρισμό-επισιτισμό «Λάντζα», το Radical IT στην πληροφορική, η Πρόταση Προοπτικής Εθνικής Τράπεζας, LABour κίνηση στην έρευνα, η Πρωτοβουλία Συναδέλφων Βιβλίου-Χάρτου, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, Αριστερή Κίνηση εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ που διοργάνωσαν την εργατική διαδήλωση στις 16/2:

  • Συνεχίζουμε με ταξική αλληλεγγύη, με οργάνωση από τα κάτω και συλλογική αντίσταση-διεκδίκηση
  • Καταγγέλλουμε την απαγόρευση της συνέχισης της εργατικής διαδήλωσης, τον αυταρχισμό εργοδοσίας-κυβέρνησης-κράτους

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 στην Αθήνα η συγκέντρωση και η εργατική διαδήλωση που καλούσαμε δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικά σωματεία και συντονισμοί, καθώς και πολλές εργατικές συλλογικότητες και κινήσεις του ταξικού - κοινωνικού κινήματος.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες, άνεργοι και άνεργες, συγκεντρωθήκαμε στην Πλ. Κοραή και λίγο μετά τις 12.30 μ.μ. συγκρότησαμε διαδήλωση με πρώτη στάση το Υπουργείο Εργασίας, έξω από το οποίο φωνάξαμε τις διεκδικήσεις και γράψαμε τα συνθήματα της εργατικής διαδήλωσης για Αυξήσεις σε μισθούς και αμοιβές και Συλλογικές Συμβάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων, ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία.

Η διαδήλωση, με πολλά μπλοκ και πανό των εργατικών σωματείων που καλούσαν και στήριζαν την κινητοποίηση καθώς και συλλογικοτήτων του κινήματος, συνέχισε προς το Σύνταγμα και την οδό Ερμού, όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με μπλόκο-φραγμό των δυνάμεων καταστολής, με ΜΑΤ και ΥΜΕΤ παραταγμένα κάθετα στην Ερμού.

Οι διαδηλωτές και τα σωματεία απαιτήσαμε να ανοίξει ο δρόμος και να συνεχιστεί η διαδήλωση, φωνάζοντας συνθήματα κατά της καταστολής και της παρουσίας της αστυνομίας. Η απάντηση του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων είναι ότι έχει εντολή να μην αφήσει τη συνέχιση της πορείας επί της Ερμού, παρά  μόνο αν γινόταν περικυκλωμένη από τα ΜΑΤ, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την πλευρά μας.

Η διαδήλωση παρέμεινε για αρκετή ώρα στην είσοδο της Ερμού και το Σύνταγμα φωνάζοντας συνθήματα και συνέχισε συγκροτημένα με πορεία στη Βουλή και τα Προπύλαια.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, το υπουργείο «προστασίας πολίτη» και τη ΓΑΔΑ για την προκλητική απαγόρευση συνέχισης μιας πορείας εργατικών σωματείων. Ο αυταρχισμός και η καταστολή απέναντι σε εργατικές κινητοποιήσεις, στην οδό Ερμού μάλιστα, πεζόδρομο στον οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε κάνει δεκάδες κινητοποιήσεις και πορείες, δείχνει ότι το κράτος και η κυβέρνηση φυλάνε και στηρίζουν τους εργοδότες, τα αφεντικά, την ίδια ώρα που εφαρμόζουν βάρβαρες πολιτικές απέναντι στους εργαζόμενους και τους άνεργους. Δείχνει ότι στέκονται απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ότι φοβούνται την ανεξάρτητη δράση και τον οριζόντιο συντονισμό εργατικών σωματείων, τον αγώνα του ταξικού εργατικού και κοινωνικού κινήματος.

Οι αγώνες για πραγματικές αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνες με τις ανάγκες μας, η δράση των σωματείων και συλλογικοτήτων για να έρθουν μπροστά τα εργατικά συμφέροντα θα συνεχιστούν, με νέα βήματα και δράση από τα κάτω, με συντονισμό και μαχητικότητα.

Η καταστολή και ο αυταρχισμός εργοδοσίας-κυβέρνησης-κράτους δεν θα περάσουν!

Αθήνα, 16/2/2019, Κλαδικά και Επιχειρησιακά Σωματεία που διοργάνωσαν την εργατική διαδήλωση της 16ης Φλεβάρη 2019