Μαζική η αρχή του νέου γύρου. Μεγάλη ταξική συγκέντρωση και πορεία στην Καμάρα

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την συγκέντρωση-πορεία της Καμάρας

Δείτε εδώ video από τη συγκέντρωση και πορεία της Καμάρας

Πολύ μαζική ήταν η αρχή του νέου γύρου κινητοποιήσεων, που ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ. Χιλιάδες εργαζόμενοι μαζεύτηκαν στις 6.00 μ.μ. στην Καμάρα, στην εργατική συγκέντρωση που διοργάνωσαν 5 πρωτοβάθμια σωματεία και δεκάδες συνδικαλιστές του ταξικού ρεύματος. Λίγο μετά τις 6.00 μ.μ., στην εξέδρα ανέβηκε εκπρόσωπος των απολυμένων του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ο Β. Νάνος, μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας και εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα της ΔΩΔΩΝΗΣ στην Ήπειρο. Το λόγο μετά πήρε ο Στ. Πράσσος, πρόεδρος του Συνδικάτου εργαζομένων στην Ενέργεια Κοζάνης "Εργατική Αλληλεγγύη", ενώ ακολούθησε χαιρετισμός μέλους Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Λειβαδιάς. Ομιλητής στη συγκέντρωση και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λαγκαδά και αμέσως μετά  πήρε το λόγο ο απολυμένος απεργός της Ελληνικής Χαλυβουργίας Χάρης Μανώλης. Ακολούθησε ομιλία του πρόεδρου του Σωματείου της "Αττικό Μετρό" Αντώνη Σταματόπουλου. Την συγκέντρωση έκλεισαν οι ομιλίες του Θ. Αγαπητού, εκπροσώπου των 131 ταξικών συνδικαλιστών που καλούσαν στην συγκέντρωση της Καμάρας και του πρόεδρου του Σωματείου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής Θεσσαλονίκης Μ. Αναγνώστου.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν ψηφίσματα από την επιτροπή αλληλεγγύης στον αγώνα της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, ανακοίνωση της Κίνησης Εργατικής Χειραφέτησης, ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Επίσης, καταγγέλθηκε η προσαγωγή από την αστυνομία δύο συνδικαλιστών λίγο κάτω από την Καμάρα, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά την παρέμβαση σωματείων και δικηγόρων στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι βγήκαν στο δρόμο και πορεύτηκαν μέσω Εγνατίας, Αγ. Σοφίας, Παραλιακής πρός την είσοδο της ΔΕΘ. Οι περίπου 4.000 διαδηλωτές της συγκέντρωσης της Καμάρας έφτασαν στο Βελλίδειο λίγο πρίν τις 9.00, αποκλείοντας την είσοδο. Στην είσοδο της ΔΕΘ διαβάστηκε ψήφισμα των εργαζομένων και των σωματείων και κάηκε συμβολικά η σημαία της Ε.Ε.

Μαζικά ήταν τα μπλοκ των εργατικών σωματείων, με πρώτο αυτό της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και του ΜΕΤΡΟ. Πολύ μαζικά και τα μπλοκ του ΝΑΡ και της νΚΑ, αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ακολουθούσαν το ΕΕΚ, η "Ταξική Πορεία", η ΚΕΧΑ, η "Αντιιμπεριαλιστική Αριστερή Συνεργασία" και μια σειρά επιτροπές αγώνα και συλλογικότητες. Η πορεία κατέληξε αργότερα ξανά στην Καμάρα.

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση πραγματοποίησε στο Άγαλμα Βενιζέλου η ΓΣΕΕ και το Ε.Κ.Θεσσαλονίκης, με πρωμετωπίδα το απαράδεκτο πανό "Να σώσουμε την Ελλάδα και πρώτα απ΄ όλα του Έλληνες"!!! Στην πορεία συμμετείχαν μαζικά μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Α. Τσίπρα, αντιπροσωπεία της κυβερνητικής ΔΗΜΑΡ, η ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, αλλά και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και μπλοκ μεταναστών. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία πορεύτηκε πρός το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (και όχι πρός τη ΔΕΘ), ενώ μετά το Υπουργείο κάποια μπλοκ της πορείας αυτής κατέβηκαν πρός το Βελλίδειο και τη ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η συγκέντρωση και -μαζική-πορεία του ΠΑΜΕ στην Παραλιακή από Αριστοτέλους, με επικεφαλής την Α. Παπαρήγα. Η πορεία πέρασε από την Πλ. ΧΑΝΘ έξω από τη ΔΕΘ στις 8.30 μ.μ.

Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στην οποία καλούσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης. Στη συνέλευση-συζήτηση του Συντονισμού Σωματείων συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για τις μάχες που έρχονται, με πρώτο σταθμό την οργάνωση της Απεργίας της 12 Σεπτέμβρη σε μια σειρά κλάδους, αλλά και η ανάγκη πανεργατικής απεργιακής απάντησης άμεσα.