Μαζικές οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις ενάντια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Μαζικές ήταν οι αντιπολεμικές αντιΝΑΤΟϊκές αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τα Γιάννενα, με αφορμή την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στην Αθήνα, το κάλεσμα για το Συλλαλητήριο έγινε από την πρωτοβουλία «Οργανώσεων και συλλογικοτήτων ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό», την οποία υπέγραψαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΔΕΑ–Κόκκινο Δίκτυο, το Κόκκινο Νήμα και η ΟΚΔΕ.

Η πορεία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.00 από τα Προπύλαια ήταν μαζική. Στην κεφαλή το κοινό πανό της πρωτοβουλίας των «Οργανώσεων και συλλογικοτήτων ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό» με κεντρικό σύνθημα «Έξω το ΝΑΤΟ και οι Βάσεις από τα Βαλκάνια –Όχι στους εξοπλισμούς –Ενάντια σε Πόλεμο, Ιμπεριαλισμό, Εθνικισμό». Ακολουθούσαν τα μαζικά μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και αμέσως μετά πανό του ΣΕΚ, η ΔΕΑ–Κόκκινο Δίκτυο, η ΟΚΔΕ, το Κόκκινο Νήμα, η Λαϊκή Ενότητα, η Λαϊκή Αντίσταση –Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία (ΛΑ-ΑΑΣ), η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΕΕΚ –ΟΕΝ, η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡ.Μ.Α.), η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά, απεργό πείνας επί 42 μέρες για να μην εκδοθεί στην Τουρκία και ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (ΠΑΚΣ). Η διαδήλωση μέσω οδού Σταδίου κατευθύνθηκε στη Βουλή, πέρασε από τα γραφεία της ΕΕ και κατέληξε στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Κυριάρχησαν αντινατοϊκά, αντιπολεμικά και αντικυβερνητικά συνθήματα.

Νωρίτερα, στα Προπύλαια, χαιρετισμό απηύθυνε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά, απεργό πείνας για 43 μέρες, Τούρκο κομμουνιστή δημοσιογράφο ο οποίος βρίσκεται στις ελληνικές φυλακές προς έκδοση στο καθεστώς Ερντογάν. Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια διαβάστηκε επίσης η κοινή ανακοίνωση των Οργανώσεων και συλλογικοτήτων που κάλεσαν το Συλλαλητήριο.

Όπως τόνισαν οι οργανώσεις και συλλογικότητες που πήραν την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση, στην ανακοίνωσή τους:

«Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιούλη αποτελεί ένα νέο μεγάλο βήμα κλιμάκωσης του πολεμικού κινδύνου και των πολεμικών προετοιμασιών από την πλευρά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, όξυνσης της επιθετικότητας απέναντι σε κάθε τάση αμφισβήτησης της πολιτικής τους, και του ανταγωνισμού τους με τα άλλα καπιταλιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ρωσία-Κίνα κλπ.).

Η Σύνοδος αυτή θα αποφασίσει:

– Την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων και την αύξηση της δυνατότητας επεμβάσεων παντού στον πλανήτη μέσα από την δημιουργία δύο νέων διοικήσεων και της «Πρωτοβουλίας Ετοιμότητας» με την συγκρότηση δυνάμεων άμεσης επέμβασης σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

– Την κατάργηση της δυνατότητας οποιασδήποτε χώρας να φέρει εμπόδια στην απρόσκοπτη διέλευση των νατοϊκών στρατευμάτων, συνολικά στις πολεμοκάπηλες και τυχοδιωκτικές επιλογές του ΝΑΤΟ.

– Την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών όλων των χωρών στο εξωφρενικό 2% του ΑΕΠ και το φόρτωμα των λαών με δισεκατομμύρια για την βιομηχανία του θανάτου, ενώ ήδη βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί αυξάνονται διαρκώς.

– Τα βήματα στην νατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων, με όχημα μετά την πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα–Ζάεφ και την «σύσφιξη» των σχέσεών του με νέες χώρες σε Μ Ανατολή και Αφρική.

Με αυτή την επικίνδυνη πολεμοκάπηλη πολιτική ευθυγραμμίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι η πρώτη που δαπανά το 2% του ΑΕΠ για τις πολεμικές δαπάνες, επεκτείνει και αναβαθμίζει τις αμερικανονατοϊκές βάσεις στην περιοχή, οικοδομεί τον αντιδραστικό και επιθετικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ, πολλαπλασιάζει τις στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων (στέλνοντας μέσα και προσωπικό σε αποστολές φωτιά από την Αδριατική έως το Σουέζ και από την Κεντρική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα), διεκδικεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων μέσα από την πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα–Ζάεφ, επιδιώκοντας την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, εμφανιζόμενη σαν ο «καλός στρατιώτης του ΝΑΤΟ»