Κώστας Τουλγαρίδης: Στην Αττική θα πάρουμε πίσω την ζωή μας!

 

Υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με την "Αντικαπιταλιστική Ανατροπή"

 «Την επομένη των εκλογών θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα πιο σκληρή επίθεση στο βιοτικό επίπεδο και το περιβάλλον. “Απέραντο εργοτάξιο” υπόσχεται ο Πατούλης και “νέες επενδύσεις” η Δούρου. Έχουμε ανάγκη την αριστερά της σύγκρουσης και της ανατροπής, όχι της καταγγελίας και της διαμαρτυρίας», δηλώνει στο Πριν ο επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, Κώστας Τουλγαρίδης.

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΡΙΝ και τον Κυριάκο Νασόπουλο 

Στην Περιφέρεια Αττικής οι βασικοί πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου αναγνωρίζονται στα πρόσωπα της Δούρου, του Πατούλη και του Σγουρού

Μεγάλο κομμάτι του κόσμου είναι αγανακτισμένο, έχει οργή μέσα του. Οργή και αγωνία για το μεροκάματο, τη φτώχεια, την ανεργία, την αίσθηση του ανοχύρωτου απέναντι στις φωτιές, τις πλημμύρες, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την καταστροφική διαχείριση των σκουπιδιών, την υποβάθμιση των ελεύθερων χώρων, του πολιτισμού, της ζωής με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Οργή που παραμένει βουβή. Δεν έχει βρει ακόμη διέξοδο κοινωνικής και πολιτικής έκφρασης. Αυτή η οργή πιστεύω πως θα είναι η πρώτη ύλη μιας ευρύτερης κοινωνικής έκρηξης. Για το ρεύμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, κομμάτι του οποίου είναι η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, είναι στοίχημα αυτή η έκρηξη να πάρει χαρακτηριστικά εργατικής, λαϊκής εξέγερσης, που θα συμπαρασύρει όσους καταστρέφουν τη ζωή μας, μαζί και τους πολιτικούς εκφραστές του κεφαλαίου! Στην Περιφέρεια Αττικής αυτοί οι βασικοί πολιτικοί εκφραστές αναγνωρίζονται στα πρόσωπα των Δούρου, Πατούλη και Σγουρού, χωρίς να λείπουν και άλλοι πρόθυμοι βαστάζοι, όπως η φασιστική Ελληνική Αυγή, και κολαούζοι, όπως ο Τζήμερος. Ολοένα και περισσότερο συναντάμε αποστροφή για τους τρεις βασικούς διεκδικητές της Περιφέρειας, που εκφράζεται ακόμη και με πρόθεση αποχής από τις εκλογές. Διαπιστώνουμε, όμως, πως η συζήτηση με τον κόσμο δίνει περιθώρια να μεταστραφεί το κλίμα, διευρύνοντας τη δυνατότητα υπερψήφισης του ψηφοδελτίου της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής!

- Μια βδομάδα πριν τις εκλογές, ποιο είναι το μήνυμα που παίρνετε από τον κόσμο;

Στο ψηφοδέλτιο και στη συνολική προσπάθεια της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής εκφράζεται μια ευρύτερη συσπείρωση, με πολλούς ανένταχτους και προερχόμενους από άλλες δυνάμεις υποψηφίους. Πώς καταφέρνετε και λειτουργείτε συλλογικά, ως δημοκρατική κίνηση και σε επαφή με τα κινήματα;

- Είμαστε περήφανοι που έχουμε το 35% ανένταχτους αγωνιστές της αριστεράς και των κινημάτων ενώ, πέρα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμμετέχουν και άλλες οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς αλλά και υποψήφιοι που το 2014 ήταν στο ψηφοδέλτιο της Δούρου και τώρα γυρνάνε πλάτη στη μνημονιακή της διαχείριση και συμπορεύονται με εμάς. Αυτό είναι αποτέλεσμα του πρωτοπόρου ρόλου που έπαιξαν οι αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις μάχες στο εργατικό, αντιφασιστικό, αντιεθνικιστικό κίνημα, της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους κοινωνικά κατατρεγμένους. Στους αγωνιστικούς δεσμούς που δημιουργήσαμε στην έμπρακτη κινηματική αντιπολίτευση που ασκήσαμε απέναντι στην περιφερειακή αρχή για τα ρέματα, τους ΧΥΤΑ, τους ελεύθερους χώρους ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τα δάση και τις παραλίες. Αλλά και στο σεβασμό που δείξαμε στις κινηματικές πρωτοβουλίες και τις τοπικές συλλογικότητες, στην ειλικρινή στήριξη αλλά και συμβολή μας με το συνολικό ανατρεπτικό πολιτικό μας πλαίσιο. Επίσης, η σταθερή τήρηση των αρχών της εναλλαγής και της συλλογικής δημοκρατικής λειτουργίας του περιφερειακού σχήματος, «μετράει» στον κόσμο, δείχνει έμπρακτα μια άλλη αντίληψη για το κίνημα και την κοινωνία

- Τελικά η περιφερειακή διοίκηση Δούρου υπήρξε ο πιο καλός μαθητής των μνημονίων και χορηγός των επιχειρηματιών;

- Καθημερινά αποκαλύπτονται και νέες σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις της περιφερειακής αρχής Δούρου. Τα 150 εκατομμύρια στο ίδρυμα «Νιάρχος», τα 37 εκατομμύρια στον Μελισσανίδη και η παράδοση του Ελληνικού στον Λάτση. Αλλά και μικρότερης κλίμακας deals όπως το «Άλσος» στο Πεδίο του Άρεως. Αποκαλύψαμε πρόσφατα τα 148 εκατομμύρια στην Cosco. Αυτές τις μέρες βγήκε και η χρηματοδότηση της εκκλησίας με 117 εκατομμύρια και όπως φαίνεται ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Είναι ο πιο καλός μαθητής, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

- Ποιες ήταν οι ευθύνες της Περιφέρειας στις τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα;

- Πολλές και μεγάλες και εδράζονται κυρίως στην έλλειψη πρόληψης και χρηματοδότησης για την προστασία και τις ανάγκες των ανθρώπων. Στη περίπτωση της Μάνδρας είναι κυριολεκτικά απαράδεκτη η καθυστέρηση-απουσία αντιπλημμυρικών έργων, η άρνηση της πρότασής μας από το 2014 για επιστημονικό σχεδιασμό για τα ρέματα και τα ποτάμια της Αττικής με αποκατάσταση της φυσικής τους κοίτης σε όλο το μήκος. Ενώ στην περίπτωση της φωτιάς στο Μάτι κόστισε η ολιγωρία στη συγκρότηση ομάδας συντονισμού και η μη έγκαιρη ενημέρωση με κατευθύνσεις στους πολίτες. Δε συγκροτήθηκε από τη προηγούμενη μέρα, και μόνο εξ αιτίας της πρόγνωσης του καιρού στη περιοχή, αλλά ούτε όταν ξέσπασε η φωτιά στην Κινέττα και στο Μάτι. Συγκροτήθηκε αφού κάηκαν οι άνθρωποι! Η Δούρου είναι συνυπεύθυνη για τις ζωές που χάθηκαν και τώρα, με προκλητικά αλαζονικό τρόπο, επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες αλλού!

- Αποτελούν εναλλακτική Πατούλης και Σγουρός;

- Πατούλης και Σγουρός είναι οι τελευταίοι που μπορούν να μιλάνε. Είναι απολύτως συνυπεύθυνοι με τη Δούρου σε όλα τα βασικά προβλήματα των κατοίκων της πολύπαθης Αττικής. Άλλωστε, τις βασικές επιλογές, π.χ. τη σκανδαλώδη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων και κρατικοδίαιτων «επενδυτών», οι παρατάξεις της ΝΔ και του Σγουρού τις έχουν ψηφίσει μαζί στο περιφερειακό συμβούλιο. Στηρίζουν την ίδια πολιτική στην καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων, ειδικά ο Πατούλης ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Είναι υπέρμαχοι των μνημονίων και των περικοπών. Δε χωράνε η πυροπροστασία, η αντιπλημμυρική προστασία, η κοινωνική φροντίδα, η παιδεία, η υγεία κλπ. Διαγωνίζονται με τη Δούρου στο ξεπούλημα-παράδοση της δημόσιας περιουσίας και των τελευταίων ελεύθερων χώρων στο αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο. Είναι οι ντίλερ των ιδιωτών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

- Τελικά, γιατί Αντικαπιταλιστική Ανατροπή;

- Γιατί απέδειξε ότι ήταν και θα είναι η φωνή και στυλοβάτης του κινήματος μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο σε κάθε αγώνα για ζωή. Άλλοι που σήμερα φωνάζουν δεν έκοψαν τον ομφάλιο λώρο με τη Δούρου, αλλά στήριξαν την πολιτική της. Γιατί την επομένη των εκλογών θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα πιο σκληρή επίθεση στο βιοτικό επίπεδο και το περιβάλλον. «Απέραντο εργοτάξιο» υπόσχεται ο Πατούλης και «νέες επενδύσεις» η Δούρου, δηλαδή ξεπούλημα και λεηλασία για το κεφαλαίο. Έχουμε ανάγκη την αριστερά της σύγκρουσης και της ανατροπής, όχι της καταγγελίας και της διαμαρτυρίας. Γιατί εμείς χτυπάμε το φασισμό και δε χαϊδεύουμε το ρατσισμό και τη δήθεν «ασφάλεια» στο κέντρο της Αθήνας ή τον εθνικισμό, μπαίνοντας ουρά στους «μακεδονομάχους» και τους «τουρκοφάγους». Γιατί δυναμώνει το ευρύτερο αντικαπιταλιστικό ρεύμα και μια άλλη αριστερά που επιμένει κόντρα στις αστικές κυβερνήσεις και το κεφάλαιο για έξοδο από την ΕΕ με διεθνιστική σοσιαλιστική προοπτική. Δεν υποτασσόμαστε. Οραματιζόμαστε και παλεύουμε για την συνολική ανατροπή και την κοινωνική απελευθέρωση.

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΡΙΝ, Κυριακή 19/5/2019