Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Δείτε εδώ φωτογραφίες από το χώρο του Πολυτεχνείου και τις εκδηλώσεις

Κορυφώνονται τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη οι εκδηλώσεις για τα 41 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη, με την μεγάλη αντικυβερνητική, αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ν.Κ.Α. και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούν σε προσυγκέντρωση στις 3.00 μ.μ. στην Πλ. Κλαυθμώνος (Σταδίου).

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι επισκέπτονται τους χώρους του Ε.Μ. Πολυτεχνείου τιμώντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πλήθος από εκδηλώσεις, εκθέσεις, αφιερώματα, τραπεζάκια οργανώσεων, συλλογικοτήτων, συλλόγων και σχημάτων ζωντανεύουν τους χώρους του Πολυτεχνείου. Από τα τραπεζάκια του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α., τα μέλη των οργανώσεων πραγματοποιούν εξόρμηση με την προκήρυξη, την πρόταση προγραμματικής Διακήρυξης, αλλά και το νέο τεύχος του περιοδικού "Αναιρέσεις" και ειδική έκδοση της Λέσχης "Αναιρέσεις" για "την Τέχνη και τον Πολιτισμό του αντιδικτατορικού αγώνα". Μαζική και η παρέμβαση της "Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία", με έκθεση υλικού από την αποστολή του Διεθνούς Καραβανιού Αλληλεγγύης στο Ντονμπάς. Τραπεζάκι έχουν και τα σχήματα και κινήσεις της νεολαίας, όπως η ATTACK ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια, που δραστηριοποιήται στα προγράμματα voucher και την "κοινωφελή εργασία", το μαθητικό σχήμα "Ανυπόταχτος Μαθητής" και φυσικά τα δεκάδες φοιτητικά σχήματα της ΕΑΑΚ στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Χώρο παρέμβασης έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι οργανώσεις της.

Το Σάββατο 15/11 στις 5.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Γκίνη η πολύ μαζική εκδήλωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση με θέμα "Από τον Νοέμβρη στον Οκτώβρη: Ο επαναστατικός αγώνας στη σύγχρονη εποχή". Στο ασφυκτικά κατάμεστο αμφιθέατρο, οι εισηγητές Κώστας Τριχιάς, από το Κ.Σ. της ν.Κ.Α και οι Αλέκος Αναγνωστάκης και Άγγελος Χάγιος από την Π.Ε. του ΝΑΡ. ανέλυσαν τις θέσεις της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς για τα ζητήματα του κράτους, της εξουσίας, των κυβερνήσεων και της Αριστεράς. (Δείτε τα video με τις ομιλίες πατώντας πάνω στα ονόματα των ομιλητών)

 

Την Κυριακή 16/11, το Πολυτεχνείο γέμισε με κόσμο που επισκέπτονταν τους χώρους της εξέγερσης. Στις 1.00 μ.μ. πολυμελής αντιπροσωπεία της Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία υποδέχθηκε στο χώρο του Πολυτεχνείου την βετεράνο μαχήτρια του Κόκκινου Στρατού στο Ουκρανικό μέτωπο Άννα Μπορίσοβνα, η οποία κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων. Με πορεία δεκάδων μελών της Καμπάνιας μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου που συνοδεύονταν από αντιφασιστικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ο κόσμος κατευθύνθηκε στο κτίριο Γκίνη, όπου λίγο πριν τις 2.00 μ.μ. ξεκίνησε η μεγάλη εκδήλωση της Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία. Κεντρική ομιλήτρια η Άννα Μπορίσοβνα, η οποία αναφέρθηκε στον αντιφασιστικό αγώνα και τις εμπειρίες της από το ουκρανικό μέτωπο το ΄42-΄43. Στη συνέχεια το λόγο πήραν μέλη της καμπάνιας με ενημερώσεις για τις πρόσφατες εκλογές στην Ουκρανία, αλλά και τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, κριτική τοποθέτηση για την "πολιτική των ίσων αποστάσεων" της επίσημης Αριστεράς, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις της Καμπάνιας, με πρώτη την πρωτοβουλία "Ένα Σχολείο για το Ντονμπάς". Διαβάστηκε επίσης χαιρετιστήριο μήνυμα κομμουνιστών από το Λουγκάνσκ.

Στις 7.00 μ.μ. ξεκίνησε στο αμφιθέατρο και η κεντρική πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με ομιλητές τους Π. Σωτήρη, από την ΚΣΕ, Π. Γκαργκάνα, από την ΠΣΟ και Μ. Καραμπέλη από τη νεολαία. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις πολιτικές εξελίξεις με στόχο την ανατροπή της επίθεσης και της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.