Κινητοποίηση 21 Απρίλη: Συγκέντρωση και πορεία - δείτε Video

Συγκέντρωση και συναυλία στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) και πορεία στη Βουλή, ενάντια στην κρατική καταστολή, το φασιμσό και τις διώξεις, διοργάνωσε ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων η ΚΕΔΔΕ και αντιφασιστικές κινήσεις, με αφορμή τα 46 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 5.30 μ.μ. με την ομιλία του Νίκου Αδαμόπουλου, διωκόμενου συνδικαλιστή εργαζόμενο στους ΟΤΑ, από τον Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων. Όπως ανέφερε, "οι διώξεις συνδικαλιστών, η ποινικοποίηση και καταστολή των εργατικών αγώνων, είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα μιας πολιτικής βάρβαρης και ταξικής. Δείχνει ότι το σύστημά τους είναι σε κρίση και παρακμή, κάνει τα πάντα για να υπερασπίσει την εξουσία και τα κέρδη του." Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη για ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής της επίθεσης, έναν πανεργατικό ξεσηκωμό που θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και το σύστημά τους. "Η κατάσταση στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, έχει ξεφύγει. "Μη μιλάς, μη γελάς, μη ζητάς" είναι ο σύγχρονος εργοδοτικός δεσπωτισμός και οι αυθαιρεσίες των αφεντικών. Η δολοφονική επίθεση στους εργάτες γης στη Μανωλάδα είναι σκηνές από το παρόν και το μέλλον που φτιάχνουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι κάθε λογής τρόικες για την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία".

Στη συνέχεια μίλησε ο Άλκης Ρήγος, αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος, ο οποίος αναφέρθηκε στα βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, μπροστά από το οποίο πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και συναυλία. Τόνισε ότι η ιστορική μνήμη είναι ζωντανή σε όσους σήμερα αντιστέκονται ενάντια στη βάρβαρη πολιτική. Στη σκηνή ανέβηκε το συγκρότημα Bandalusia, ενώ ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας της Αττικό Μετρό, Αντώνη Σταματόπουλου. Ο Α. Σταματόπουλος ανέφερε ότι "τότε, στη χούντα μας χτύπαγαν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, σήμερα τα ΜΑΤ. Και σήμερα ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης μας έχουν επιστρατευμένους. Επιστρατεύουν τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και αυτό είναι χειρότερη χούντα. Η μόνη λύση είναι η ανατροπή τους, δεν υπάρχει άλλος δρόμος". Το λόγο αμέσως μετά πήρε η Αλέκα Ζορμπαλά, εκ μέρους της "Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της εποχής μας"-ΚΕΔΔΕ. Τόνισε ότι "όπως λένε και οι διαδηλωτές και σύντροφοί μας στην Πορτογαλία, όταν κοιμάσαι στη δημοκρατία τους, ξυπνάς στη δικτατορία τους" και τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων ενάντια στις διώξεις. "Το ΕΑΤ-ΕΣΑ και το Μπογιάτι έκλεισαν, άνοιξε όμως η Αμυγδαλέζα, ένα σύγχρονο κολαστήριο, ενώ ετοιμάζονται να ανοίξουν νέα "στρατόπεδα" για όσους δεν πληρώνουν τα παράνομα χαράτσια τους και όσους έχουν "αντικοινωνική" συμπεριφορά...Από τη Μανώλάδα μέχρι την Ιερισσό, η καταστολή και η βία είναι το χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται. "Σήμερα, το αίτημα για δουλειά-ψωμί-παιδεία-ελευθερία είναι όχι μόνο επίκαιρο, αλλά αναγκαίο" κατέληξε.

Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε το συγκρότημα "φτωχοί συγγενείς" και ο Φοίβος Δεληβοριάς, ενώ χαιρετσιμούς απηύθηναν ο Τ. Γιαννόπουλος από το anti-nazi zone και εκπρόσωποι αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινήσεων και πρωτοβουλιών από γειτονιές της Αθήνας.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 8.00 μ.μ. από το Πάρκο Ελευθερίας πρός τη Βουλή. Με τα πανώ του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων και την ΚΕΔΔΕ στην κεφαλή και μαζική συμμετοχή, ενώ μαζικό ήταν και το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ λίγο πιο πίσω. Η πορεία έκανε στάση στα γραφεία της Ε.Ε., όπου οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά σημαία της Ε.Ε. με το σύνθημα "Εμπρός Λαέ-Έξω απ΄την Ε.Ε." και το "Η Ε.Ε. δεν είναι το σπίτι των λαών, είναι το σφαγείο των καπιταλιστών". Στη διαδήλωση κυριάρχισαν τα συνθήματα κατά της καταστολής και της αντεργατικής πολιτικής όπως "Από τη Μανωλάδα ως την Ιερισσό, χτυπάνε τους εργάτες, τσακίζουν το λαό", "εμπρός λαέ μην τους φοβηθείς, ήρθε η ώρα της ανατροπής", "Λιτότητα-ανεργία-αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός". Οι διαδηλωτές έφτασαν στο Σύνταγμα λίγο πριν τις 9.00 μ.μ.