Κείμενο ταξικών συνδικαλιστών εν΄ όψει Συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Κείμενο συνδικαλιστών του ταξικού ρεύματος και της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας του εργατικού κινήματος κυκλοφόρησε με αφορμή και μπροστά στο 35ο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Το κείμενο-κάλεσμα, το οποίο υπογράφεται κατ΄ αρχήν από αντιπροσώπους του ταξικού ρεύματος στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, κυκλοφορεί ήδη σε σωματεία, συνδικαλιστές, συντονισμούς, εργατικά σχήματα και κινήσεις, φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει δεκάδες υπογραφές. Όπως επισημαίνουν οι αντιπρόσωποι της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στο κάλεσμά τους «Την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται τα περισσότερα συνέδρια των μεγάλων ομοσπονδιών και της ΓΣΕΕ. Συνέδρια που αρνούνται να συζητήσουν και να θέσουν στον προσανατολισμό τους τον εξοπλισμό και την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος και την αντεπίθεσή του, αλλά αντίθετα αναπαράγουν τον παραταξιακό, γραφειοκρατικό και υποταγμένο συνδικαλισμό.»

Όπως τονίζεται στο κείμενο υπογραφών, «Από τις εμπειρίες μας και τους αγώνες, ιδιαίτερα τις σκληρές ταξικές μάχες των 3 τελευταίων χρόνων, ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αναντίστοιχο, -κυρίως από άποψη πολιτικής κατεύθυνσης και στόχων, αλλά και από άποψη δομής και μορφών συγκρότησης-, με την εποχή της κρίσης και της επίθεσης του κεφαλαίου, με την αναδιάρθρωση του καπιταλισμού και τους όρους που διαμορφώνονται στην εργατική τάξη. Ο εργατικός συνδικαλισμός της ταξικής συνδιαλλαγής τελειώνει. Ακόμα και σήμερα, οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, των περισσότερων ομοσπονδιών και μεγάλων συνδικάτων, αυτοπροσδιορίζονται ως «κοινωνικοί εταίροι», δηλαδή συνεργάτες της εκάστοτε κυβέρνησης, της τρόικας και της εργοδοσίας, στα πλαίσια τους συστήματος της εκμετάλλευσης. Αποδέχονται τα όρια της «εθνικής οικονομίας», δηλαδή την απρόσκοπτη κερδοφορία των εργοδοτών, κάνοντας διαπραγμάτευση εντός των ορίων της».

Οι ταξικοί συνδικαλιστές αναφέρουν εκτιμούν ότι «σήμερα, ωριμάζει -και σαν αναγκαιότητα και σαν δυνατότητα- μια τομή στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δυναμώνει η τάση για ανεξάρτητους και μαχητικούς εργατικούς αγώνες, δημιουργούνται διάφοροι συντονισμοί σωματείων, κλάδων και αγώνων, εντείνονται οι αναζητήσεις στόχων και μορφών έκφρασης των συμφερόντων των εργαζομένων» και καλούν τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και δράση: «Για μας, τα πραγματικά «συνέδρια» και οι διαδικασίες των συνδικάτων πρέπει να συζητήσουν πως ο συνδικαλισμός θα οργανώσει νικηφόρους αγώνες, πως η συλλογική διεκδίκηση θα μπει στην πρώτη επιλογή της τάξης μας ενάντια στην υποταγή, την ανημπόρια, τις αυταπάτες, τις αναθέσεις, τις κοινοβουλευτικές-εκλογικές «λύσεις», τις ατομικές, ακόμα και φασιστικές «λύσεις».

Καταλήγοντας, το κάλεσμα αναφέρει πως «Αντίθετα με τον υποταγμένο συνδικαλισμό, που μιλάει για κάποιες «ανάλγητες» πολιτικές και «διεκδικεί» το λιγότερο κακό και την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, εμείς ξέρουμε ότι σήμερα το ζήτημα τίθεται απλά: στην κρίση και την προσπάθεια υπεραντιδραστικής ανασυγκρότησης του καπιταλισμού, ή θα σωθούν τα κέρδη ή θα σωθούν οι εργαζόμενοι. Για να δουλέψουν οι 1,5 εκατ. άνεργοι, για να πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, για να δουλεύουμε και ζούμε αξιοπρεπώς, πρέπει να χάσει πλούτο και δύναμη το κεφάλαιο. Πρέπει να τους ανατρέψουμε!»

Ολόκληρο το κείμενο θα δοθεί στη δημοσίοτητα τις αμέσως επόμενες μέρες με τις υπογραφές των αγωνιστών και συνδικαλιστών, η συλλογή των οποίων συνεχίζεται πανελλαδικά και σε πολλούς κλάδους, ενώ ετοιμάζεται και η διακήρυξη παρέμβασης της ταξικής πτέρυγας στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη (μακριά από την πλειοψηφία των εργαζόμενων) από 21 έως 24 Μάρτη.