Η κυβέρνηση διατηρεί και ενισχύει το ΤΑΙΠΕΔ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε το δεύτερο νομοσχέδιο της με βασικό περιεχόμενο τις ρυθμίσεις των καθυστερούμενων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Όμως, σε αυτό το άσχετο νομοσχέδιο, εμβόλιμα με το άρθρο 24, σαφώς κατοχυρώνει τη διατήρηση του ΤΑΙΠΕΔ και την ενίσχυση – γιγάντωσή του με απορρόφηση από το ΤΑΙΠΕΔ της ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), στην οποία έχουν περιέλθει τα ακίνητα του δημοσίου και μαζί αυτά που κληρονόμησε από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, τον ΕΟΤ και τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.. Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο καταργεί μεν την Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. που διαχειριζόταν όλο το παράλιο μέτωπο στην Αττική προς «αξιοποίηση» (βλέπε μακρόχρονες μισθώσεις και παραχωρήσεις στο κεφάλαιο), αλλά με το σημείο β. της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου 24 καθορίζει ότι το σύνολο των εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της περιέρχεται στον φορέα από τον οποίο παραχωρήθηκαν (βλέπε για όλο σχεδόν το παράλιο μέτωπο του Σαρωνικού στην ΕΤΑΔ Α.Ε.), άρα τελικά στο ΤΑΙΠΕΔ.

Θυμίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε σύμφωνα με το νόμο 3986/2011 για την εκμετάλλευση και πώληση της δημόσιας γης και ακινήτων που έχουν περιέλθει σε αυτό, για την εξόφληση του δημόσιου χρέους. Με την πρώτη λοιπόν νομική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη δημόσια περιουσία όχι μόνο δεν προβλέπεται η αναγκαία κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ που δημιουργήθηκε κατ’ απαίτηση της τρόικας και του κεφάλαιου, αλλά προβλέπεται και η μεταφορά σε αυτό και άλλων δημόσιων εκτάσεων και περιουσίας. Η κατάργηση της ΕΤΑΔ Α.Ε. και της Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. με αυτό τον τρόπο είναι στάκτη στα μάτια και εξυπηρετεί απώτερες μεθοδεύσεις. Η δρομολόγηση της πώλησης της δημόσιας περιουσίας όχι μόνο δεν ανακόπτεται, αλλά διευκολύνεται.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας και τις απαιτήσεις της τρόικας. Αποτελεί ταφόπλακα για το δημόσιο συμφέρον και ανεπανόρθωτη ζημιά για το περιβάλλον.

Πρέπει να τους σταματήσουμε. Το μαζικό λαϊκό κίνημα, οι επιτροπές αγώνα σε γειτονιές, οι κινήσεις πόλης, οι πρωτοβουλίες κάτοικων με τον ανυποχώρητο αγώνα τους μπορούν να ανατρέψουν τις εκχωρήσεις του δημόσιου πλούτου σε ιδιώτες.

Καλούμε σε ανυποχώρητο-συντονισμένο συλλογικό πανελλαδικό αγώνα για να ανατραπούν οι σχεδιασμοί κεφαλαίου, Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ.. Υπερασπίζουμε κάθε σπιθαμή ελεύθερου δημόσιου χώρου από τα αρπακτικά του κεφάλαιου.

Δεν παζαρεύουμε τη γη μας, δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους με τις ζωές μας

  • Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ- Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ, ΧΩΡΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Αθήνα 13/3/2015