Η δικαιοσύνη των εργοδοτών αθώωσε τους δουλέμπορους της Μανωλάδας!

Απόφαση κατάφωρα άδικη, δείγμα της αστικής δικαιοσύνης και της ταξικής της λογικής υπέρ του δίκιου των ισχυρών είναι η απόφαση για το έγκλημα στη Μανωλάδα που εξέδωσε την Τετάρτη 30/7/2014 το δικαστήριο της Πάτρας, αθωώνοντας τον βαρόνο της φράουλας Βαγγελάτο όπως και τον επιστάτη του Κων. Χαλούλο και ρίχνοντας στα πολύ μαλακά τους άλλους 2 μπράβους που πυροβόλησαν εναντίον των μεταναστών εργατών γης πριν από μερικούς μήνες, επειδή ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους. Φράουλες βαμμένες με αίμα έγραφαν σε μεγάλους τίτλους όλες οι εφημερίδες. Υπουργοί επισκέφθηκαν τον κάμπο της Μανωλάδας τάζοντας δικαιοσύνη και μέτρα. Φυσικά, στον καπιταλισμό, δίκιο είναι ο νόμος του κέρδους και του ισχυρού. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανένας. Κι αν τύχει να το ξεχάσει, μας το υπενθυμίζουν κάθε τόσο οι κυρίαρχοι: όλες οι μαχητικές απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, όλα τα εργοδοτικά εγκλήματα στα μαλακά, το δουλεμπόριο αθώο! Το δικαστήριο βρίσκεται εδώ, μα η δικαιοσύνη βρίσκεται απ΄ έξω, έλεγε ένα καλό παλιό τραγγούδι... Συγκέντρωση και καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν εκατοντάδες εργάτες γης έξω από το δικαστήριο, αμέσως μετά την απόφαση. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνουν συνδικάτα και φορείς στον Πύργο, την Πάτρα και αλλού τις επόμενες μέρες ενάντια στην προκλητική απόφαση τους δικαστηρίου. Η απάντηση πρέπει να είναι αγωνιστική, ταξική και ουσιαστική. Ανακοινώσεις για την απόφαση εξέδοσαν οργανώσεις και συνδικάτα:

Το γραφείο τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας είναι τουλάχιστον προκλητική! Αθωώνει ακόμα και τους εν ψυχρώ πυροβολιμσούς εναντίον εργατών γης, βγάζει αθώο τον επιχειρηματία που χρησιμοποιεί μεσαιωνικές μεθόδους, δίνοντας έτσι, εκτός των άλλων, πράσινο φως στους σύγχρονους τσιφλικάδες και φεουδάρχες να ποδοπατήσουν κυριολεκτικά κάθε εργατικό δικαίωμα, κάθε ανθρώπινη συνθήκη εργασίας. Η ανακοίνωση καλεί τους έλληνες και μετανάστες εργάτες σε κοινή πάλη, ενάντια στον εργασιακό μεσάιωνα, για μισθούς και συνθήκες εργασίας που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων, ντόπιων και μεταναστών. Για ίσα οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα. Ενάντια στον εργοδοτικό δεσποτισμό και ολοκληρωτισμό του κεφαλαίου και της άθλιας συγκυβέρνησής του.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας αναφέρει:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΙΚΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ

Με την αθωωτική απόφαση υπέρ του φραουλέμπορα Βαγγελάτου και ενός από τους καραμπινοφόρους επιστάτες του και την εξαγοράσιμη και με ανασταλτικό χαρακτήρα ποινή για τους δύο άλλους συγκατηγορούμενούς  τους  η ελληνική δικαιοσύνη για άλλη μια φορά έδειξε τον ταξικό και βαθύτατα ρατσιστικό χαρακτήρα της. Το επταμελές μεικτό ορκωτό Εφετείο Πατρών με την ομόφωνη απόφασή του, σε πλήρη αντίθεση με την καταδικαστική εισήγηση της εισαγγελίας, βρέθηκε σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα τοπικά εγκληματικά επιχειρηματικά συμφέροντα των παραγωγών που πλουτίζουν σε βάρος απλήρωτων ή κακοπληρωμένων αιχμάλωτων ουσιαστικά μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες και εργάζονται 12 ώρες για ένα κομμάτι ψωμί, και αυτό όταν τους το δίνουν αντί για απειλές και τραμπουκισμούς. Βρέθηκε σε πλήρη ευθυγράμμιση με την προσπάθεια κυβέρνησης-τρόικας-κεφαλαίου να τσακίσουν κάθε εργατικό δικαίωμα και να στοχοποιήσουν το πιο ευάλωτο κομμάτι της εργασίας: τους μετανάστες. Η κυβέρνηση, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και η πολιτικά κατευθυνόμενη δικαιοσύνη, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν κάθε ξένο και έλληνα εργάτη που ζητά τα δεδουλευμένα του και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και να στείλει μήνυμα στήριξης και ασυδοσίας σε κάθε λογής εργοδότες. Γιατί η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, η τρόικα και η σύμμαχοί της έχει ως πρότυπο την Μανωλάδα και τα φραουλοχώραφα της Βαγγελάτος ΑΕ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας καλεί κάθε εργαζόμενο και άνεργο, κάθε σωματείο και συλλογικότητα να καταδικάσουν την εγκληματική απόφαση του μεικτού ορκωτού εφετείου και να απαιτήσουν την δικαστική,  ουσιαστική και ηθική δικαίωση των αγωνιζόμενων εργατών γης της Μανωλάδας που για πάνω από ένα χρόνο συγκρούστηκαν με τα τοπικά και τα μεγάλα συμφέροντα, αρνήθηκαν να συμβιβαστούν και διεκδίκησαν μαχητικά τα δεδουλευμένα τους, την δικαίωσή τους και την καταδίκη των εγκληματιών-δουλεμπόρων εργοδοτών τους. Καλεί σε λήψη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για τη στήριξη των αγωνιζόμενων μεταναστών εργατών και συντονισμένους κοινούς αγώνες όλων των εργατών γης ενάντια στην εκμετάλλευση, τη μαύρη εργασία, την εργοδοτική τρομοκρατία. Μόνο ένα οργανωμένο, μαχητικό εργατικό κίνημα ντόπιων και μεταναστών εργατών, στην ύπαιθρο και την πόλη μπορεί να βάλει φρένο στην εγκληματική εργοδοσία, στο τσάκισμα των μισθών, στη διάλυση κάθε εργατικής κατάκτησης που προωθούν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ.    

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΠΑΤΡΑΣ, 30/7/2014

Σε ανακοίνωσή τους επίσης, η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η ΚΕΕΡΦΑ υπογραμμίζουν ότι: "Η απόφαση στέλνει μήνυμα στα αφεντικά να μεταχειρίζονται με ανοικτή βαρβαρότητα τους εργάτες, όταν διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής μπαίνει σε άλλο μέτρο, όταν μάλιστα πρόκειται για μετανάστες εργάτες και δη σκουρόχρωμους από το Μπαγκλαντές. Είναι μια απόφαση ποτισμένη από ρατσισμό και στήριξη των μεγάλων συμφερόντων της εταιρίας Βαγγελάτος ΑΕ." Η ανακοίνωση καταλήγει "Ο αγώνας για δικαιοσύνη στα θύματα και συνδικαλισμό στα χωράφια θα συνεχιστεί μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να τιμωρηθούν πραγματικά οι τραμπούκοι της Βαγγελάτος ΑΕ. Ο τσαμπουκάς της εργοδοτικής τρομοκρατίας δεν μπορεί να έχει τη νομιμοποίηση καμιάς δικαστικής απόφασης. Στοιχειώδες βέβαια είναι να επαναληφθεί η δίκη με καμιά ανοχή στις ρατσιστικές μεθοδεύσεις, που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης."