Εξαγγελίες για ανεργία: Προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων και ενίσχυσης του κεφαλαίου

Ανακοίνωση της Εργατικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Εξαγγελίες Σαμαρά για τα προγράμματα ανεργίας:

  • Προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων και της ανεργίας
  • Προγράμματα πλήρους ελαστικοποίησης της εργασίας
  • Προγράμματα ενίσχυσης του κεφαλαίου και της υπερεκμετάλλευσης

Βαφτίζοντας την εξαθλίωση και το μοίρασμα της φτώχειας ως «προγράμματα για την ανεργία» και «ευκαιρίες απασχόλησης», η κυβέρνηση δια στόματος Σαμαρά εξήγγειλε ένα ακόμα αντεργατικό αντιλαϊκό πακέτο που οδηγεί στη συντριπτική μετάλλαξη – αναμόρφωση όλου του τοπίου των εργασιακών σχέσεων.

Με προγράμματα που κινούνται στη γνωστή αντιδραστική λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απασχόληση», δηλαδή την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, με αμοιβές «Κίνας» και άμεση επιχορήγηση των εργοδοτών, η κυβέρνηση του κεφαλαίου προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εκατομύρια ανέργων και ειδικά της νέας γενιάς. Αυτά εξάλλου εφαρμόστηκαν και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. δημιουργώντας τα 1 euro jobs (εργασία με αμοιβή 1 ευρώ την ώρα), βαφτίζοντας τους ...μισούς ανέργους σε «μερικώς απασχολούμενους»...

Τα «προγράμματα» που ανακοίνωσε ο Σαμαράς αφορούν 440.000 άτομα σε προσωρινές θέσεις κατάρτισης και εργασίας. Είναι η συνέχεια των «επιταγών εισόδου» στην εργασία, τα γνωστά voucher και των 5-μηνων προγραμμάτων «κοινοφελούς εργασίας», αλλά και προγράμματα απλήρωτης-επί της ουσίας-μαθητείας νέων.

Στους 1,5 εκατομύρια άνεργους που πρέπει να ζήσουν, η κυβέρνηση τάζει κάποια απασχόληση λίγων μηνών, με αμοιβές-«επιδόματα» εξαθλίωσης και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα! Ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη δουλειά ή «κατάρτιση» και άμεση επιστροφή στην ανεργία, χωρίς μάλιστα επίδομα ανεργίας μετά την ολιγόμηνη «απασχόληση»... Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια για «την καταπολέμηση της ανεργίας» πηγαίνουν κατευθείαν στις τσέπες των εργοδοτών, ενώ η δυνατότητα για πάμφθηνο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, σε αντικατάσταση του «παλιού», χαρίζει στο κεφάλαιο τεράστια κέρδη.

Είναι φανερό ότι μέσω αυτών των προγραμμάτων, παλιών και «νέων», η κυβέρνηση «μεταρρυθμίζει» αντιδραστικά το εργασιακό τοπίο, δημιουργώντας μαζικές ζώνες υπερεκμετάλλευσης, χωρίς δικαιώματα, κανονικές αμοιβές, ασφάλιση. Αυτό εννούν η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και το κεφάλαιο με τις «μεταρρυθμίσεις» και τις «αναγκαίες προσαρμογές» που παρουσιάζουν ως «εθνικούς στόχους» για την ανάκαμψη των κερδών τους. Ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης και μια νέα γενιά που θα δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς δικαιώματα, χωρίς πλαίσιο και θεσμική κατοχύρωση, με μισθούς εξαθλίωσης, που θα ανακυκλωνονται μεταξύ ανεργίας και «απασχόλησης».

Οι άνεργοι, οι νέοι, δεν έχουν ανάγκη τα ψίχουλα της δουλειάς ή την αντιμετώπιση της κατάθλιψης δουλεύοντας τσάμπα για το κεφάλαιο. Χρειάζονται και δικαιούνται μόνιμη και σταθερή δουλειά. Έχουν ανάγκη και δικαιούνται αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Μόνο έτσι μπορεί να ζήσει η κοινωνική πλειονότητα.

Να δημιουργήσουμε ένα πανίσχυρο μέτωπο ρήξης και ανατροπής εδώ και τώρα, άνεργοι και εργαζόμενοι, νέοι και «παλιότεροι», που θα διεκδικήσει μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να απαιτήσουμε δουλειά για όλους τώρα: με ριζική μείωση του χρόνου εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, με μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο, τις κοινωνικές υποδομές και τους δήμους. Να απαγορευτούν οι απολύσεις. Έτσι θα μπει φρένο στην ανεργία. Με εθνικοποίηση -χωρίς αποζημίωση- των επιχειρήσεων που τις κλείνουν οι καπιταλιστές, με εργατικό έλεγχο. Με διαγραφή του χρέους.

Ο μόνος δρόμος για να ζήσουμε με εργασία, αμοιβές, δικαιώματα και αξιοπρέπεια, είναι να τους ανατρέψουμεΙ Να συντρίψουμε το «μαύρο μέτωπο» της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, τις αντιδραστικές κυβερνήσεις, την Ε.Ε.-επιτελείο της επίθεσης και το κεφάλαιο. Με κοινό μέτωπο εργαζομένων και ανέργων ενάντια στη σύγχρονη εξαθλίωση που μας οδηγεί ο καπιταλισμός. 

Να οργανώσουμε την αντεπίθεση του κόσμου της δουλειάς για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης.

Η εργατική επιτροπή του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση