Εκδήλωση ΝΑΡ: Μαζική, με πλούσια συζήτηση και πλήθος παρεμβάσεις

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιούλη η ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση στη Γεωπονική της Αθήνας.

Θέμα της εκδήλωσης-συζήτησης τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα και η παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στη νέα φάση. Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο, καθώς οι μετεκλογικές εξελίξεις θέτουν νέα καθήκοντα και απαιτούν πρωτοβουλίες και δράση του δυναμικού των αγώνων και της μαχόμενης ανατρεπτικής αριστεράς. Αυτό αποτυπώθηκε στο γεμάτο αμφιθέατρο, με παρουσία εκατοντάδων αγωνιστών, αλλά και με την πολύωρη συζήτηση και τη διάθεση να μιλήσουν αγωνιστές και πολιτικές δυνάμεις. Ο διάλογος για το «μετά τις εκλογές τι;» έχει ξεκινήσει, με τα ερωτήματα και τις απαιτήσεις του δυναμικού να είναι αναβαθμισμένα.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η σ. Αθηνά Σφαιροπούλου, ξεκίνησε στις 8.00 μ.μ. με πρώτο ομιλητή τον Αντώνη Δραγανίγο, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ και της Κ.Σ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην ομιλία του περιέγραψε τις βασικές σκέψεις και κατευθύνσεις του ΝΑΡ για την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και ορισμένους πρώτους  άξονες της παρέμβασης της ανατρεπτικής αριστεράς στη νέα φάση.

Ο Αντώνης Δραγανίγος τόνισε ότι «Είναι προφανές ότι η κατάσταση στην αντικαπιταλιστική αριστερά και ειδικά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπορεί να μείνει «ως έχει». Άλλωστε, η διάταξη των δυνάμεων στην αριστερά έχει ήδη αλλάξει και θα αλλάξει ακόμα περισσότερο. Η σύγκρουση με την ΝΔ και το αστικό πολιτικό σύστημα, η ύπαρξη ενός ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και η μετεξέλιξη του σε «δημοκρατικό κόμμα», η κρίση του ενός ρεφορμιστικού πόλου -της ΛΑΕ, δημιουργούν νέα δεδομένα και υπονομεύουν τον υπάρχοντα συσχετισμό και διάταξη δυνάμεων.» και συνέχισε «Πολύ σημαντικά τμήματα εργαζόμενων και αριστερών που θέλουν να παλέψουν θα αναζητήσουν εκείνη την πολιτική δύναμη, το πρόγραμμα και τον πολιτικό –οργανωτικό ιστό που θα τον βοηθήσει στην πάλη του και αυτό είναι το καλύτερο έδαφος για την πορεία προς μια νέα βαθμίδα συγκέντρωσης δυνάμεων για τον αντικαπιταλιστικό πόλο.»

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Μιχάλης Ρίζος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικό». Κεντρικό θέμα της ομιλίας του ήταν οι προϋποθέσεις ταξικής ανασυγκρότησης του λαϊκού και εργατικού κινήματος για να πάνε αλλιώς οι αναγκαίοι αγώνες της επόμενης περιόδου, για να υπάρξει αποτελεσματική μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην βάρβαρη ευρωμνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, στο δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μιχάλης Ρίζος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «βασική ευθύνη για την αδυναμία να πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό πολιτικό βήμα της αντικαπιταλιστικής και σύγχρονα κομμουνιστικής αριστεράς αυτή τη περίοδο, όπως αυτή εκφράστηκε και στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, φέρει το ίδιο το ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Παρά τις θετικές παρεμβάσεις του ΝΑΡ και της νΚΑ για μια ανώτερη συγκρότηση των πρωτοποριών σε όλα τα επίπεδα, παρά την διακηρυγμένη στροφή μας στην απεύθυνση των δυνάμεων μας στην εργατική τάξη και τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και παρά την κεντρικής σημασίας προσπάθεια για τη συσπείρωση δυνάμεων για ένα νέο πρόγραμμα και κόμμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης, είναι γεγονός ότι έχουν γίνει πολύ μικρά βήματα.

Καταρχάς στο θεμελιακό ζήτημα του εργατικού κινήματος. H εμπειρία των προεκλογικών μας παρεμβάσεων σε σημαντικούς χώρους δουλειάς έδειξε τις δυνατότητες, αλλά περισσότερο υπογράμμισε την αποσπασματικότητα, την μερικότητα και κυρίως τον μη συγκεκριμένο σχεδιασμό για ρίζωμα και ανάπτυξη του ΝΑΡ, της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κρίσιμους κλάδους της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και αντίστοιχα σε κρίσιμα τμήματα της εργατικής τάξης

Ακολούθησαν ερωτήσεις και μια σειρά από παρεμβάσεις που στο σύνολό τους έθεσαν σοβαρά ερωτήματα και αποτύπωναν κριτικές και αυτοκριτικές πλευρές για την πολιτική παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ευρύτερα της μαχόμενης ανατρεπτικής αριστεράς.

Ο πλούτος αυτού του διαλόγου χρειάζεται να συνεχιστεί και να αποτελέσει πολύτιμη συμβολή στην ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα υπογράμμισαν οι εισηγητές στην δευτερομιλία τους, με διαδικασίες που θα οργανωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, με συσκέψεις, εκδηλώσεις, συζήτηση στις επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πρωτοβουλίες του ΝΑΡ και της μαχόμενης αριστεράς στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και για το διάλογο και τη συσπείρωση αγωνιστών για το κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα της νέας εποχής.

Όπως είπε ο Α. Δραγανίγος στο κλείσιμο "Τα παραπάνω αποτελούν ζητήματα που πρέπει να προταχτούν «εδώ και τώρα» στην άμεση δράσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα ολοκληρωθούν και θα καταληχθούν στην ερχόμενη Συνδιάσκεψη που πρέπει να γίνει εντός του 2019. Στην συζήτηση αυτή δεν ξεκινάμε απ το μηδέν. Στηριζόμαστε πάνω στις πολιτικές και προγραμματικές κατακτήσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και τη γνώση ότι αυτές δεν επαρκούν, στην εμπειρία και τα συμπεράσματα από την «άνοδο και την πτώση» της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, από την οριστική κρίση των ρεφορμιστικών σχεδίων που επιχείρησαν να κάνουν κριτική από «αριστερά» χωρίς να υπερβούν τον πολιτικό και προγραμματικό τους ορίζοντα, στις ανάγκες της ταξικής πάλης στην νέα περίοδο. Είμαστε αντίθετοι με το κλίμα παραίτησης, υποχώρησης, αγνωστικισμού που κυριαρχεί σε μερίδα δυνάμεων της αριστεράς. Στην συζήτηση αυτή δεν περισσεύει κανένας. Ο κόσμος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που παλεύει, αλλά και αυτός που δεν συμμετέχει πια ενεργά, δυνάμεις και αγωνιστές που στήριξαν τα περιφερειακά και δημοτικά σχήματα, αλλά και αυτοί που τελικά δεν συμπαρατάχθηκαν μαζί μας, κόσμος από το πρωτοπόρο δυναμικό των αγώνων και την βάση της αριστεράς που αναζητά σε αριστερή, ανατρεπτική κατεύθυνση, ανεξάρτητα από την στάση που τήρησε σε αυτές τις εκλογές που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται οριστική."

Μετά τις δύο εισηγήσεις, το λόγο πήραν κατά σειρά οι: Στέλιος Μαρίνης, ανένταχτος αγωνιστής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την Τ.Ε. Ν. Σμύρνης, ο Θοδωρής Βουρεκάς, μέλος του ΝΑΡ, η Αντωνία Βαφειάδου εκ μέρους του ΕΚΚΕ, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Σάββας Μιχαήλ, γραμματέας του ΕΕΚ, ο Δημήτρης Γεωργάκης από την Οργάνωση Τεχνικών του ΝΑΡ, ο Μάρκος Κλωνιζάκης, ανένταχτος, μέλος Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γκύζη – Αμπελοκήπων, ο Δημήτρης Παπαζαχαρίας από την «Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική και διεθνιστική αριστερά», ο Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ο Νικόλας Σκούφογλου εκ μέρους της ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ο Παναγιώτης Κεφαλληνός, ανένταχτος αγωνιστής του εργατικού κινήματος από τους ΟΤΑ, ο Δημήτρης Μπουγιούκας εκ μέρους του ΚΚΕ (μ-λ), ο Δήμος Σκαλτσάς, μέλος Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δάφνης-Υμηττού, ο Θεόφιλος Ψωμ. ανένταχτος από το Περιστέρι, κ.α.

Οι εισηγήσεις ολόκληρες όπως και τα video από την εκδήλωση θα αναρτηθούν τις επόμενες μέρες.