Για το σύντροφο Σωτήρη Γεωργακόπουλο

Μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή έφυγε απ’ τη ζωή ο Σωτήρης Γεωργακόπουλος, στα 50 του χρόνια, χημικός, καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, έπειτα από ολιγόμηνη μάχη με την επάρατο ασθένεια στη Φραγκφούρτη, όπου έμενε οικογενειακώς τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Σωτήρης αντιμετώπισε παλληκαρήσια την τελευταία δύσκολη μάχη της ζωής του, παρά τα πολλαπλά προβλήματα που του δημιουργούσε. Συναντηθήκαμε μαζί στα Γιάννενα στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αντιστεκόμενοι στα ιδεολογήματα περί «τέλους της ιστορίας» που ανθούσαν τότε, καθώς και στην υποταγή και την ενσωμάτωση του επίσημου κομμουνιστικού κινήματος στη γραμμή της εθνικής συναίνεσης, μέσω «της κάθαρσης», μέσα από τις γραμμές του Νέου Αριστερού Ρεύματος του οποίου ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος για πολλά χρόνια. Χτίσαμε μαζί την ΕΑΑΚ στα Γιάννενα σε μια εποχή ιδεολογικής υποχώρησης του φοιτητικού κινήματος και έντασης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στο Πανεπιστήμιο, δίνοντας τις νέες απαντήσεις του κινήματος στη νέα εποχή που ερχόταν. Βαδίσαμε μαζί τους δρόμους της αντίστασης, ανιχνεύοντας τα μονοπάτια του κομμουνισμού τη δύσκολη δεκαετία του ’90.

Ήταν ένας σύντροφος που δεν φοβόταν να πει την άποψή του σε οποιοδήποτε ακροατήριο, αδιαφορώντας για το πόσο εχθρικοί ήταν σε αυτήν οι ακροατές του. Ένας σύντροφος με γνώση του μαρξισμού, που μπορούσε να διακρίνει το κύριο από το δευτερεύον σε μια κοινωνική εξέλιξη και να εκφράσει μια συνολική άποψη για την περίοδο.

Ο Σωτήρης αποχώρησε μαζί με άλλους συντρόφους από το Νέο Αριστερό Ρεύμα το 2004, για να φτιάξουν την Κομμουνιστική Οργάνωση «Ανασύνταξη», ενεργό μέλος της οποίας υπήρξε ως το τέλος της ζωής του.

Ήταν ένας φίλος με μεγάλη πολιτιστική καλλιέργεια, ένας πολυεπίπεδος άνθρωπος που μπορούσε με την ίδια ευκολία να μιλήσει για θέατρο, μουσική, λογοτεχνία, ποίηση. Απ’ αυτόν ακούσαμε για πρώτη φορά, πολλοί από μας μουσικά κομμάτια, όπερες, λογοτεχνικά βιβλία, ποίηση, που τα γνωρίσαμε πολύ αργότερα στη ζωή μας. Ένας άνθρωπος που δεν περνούσε απαρατήρητος, που με το μεγάλο εύρος γνώσεων του μπορούσε να επικοινωνήσει σε οποιοδήποτε ακροατήριο. Τις δύσκολες αυτές ώρες εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους δικούς του ανθρώπους. Η τελετή θα γίνει στο ναό του Αγ. Ελευθερίου και η ταφή στην Αμαλιάδα.

Επιθυμία των οικείων του, αντί για στέφανα, να συγκεντρωθούν χρήματα για προμήθειες για την κοινωνική κουζίνα Mano aperta.

Οι παλιοί σύντροφοι-σσες και φίλοι-ες από το ΝΑΡ και την ΕΑΑΚ Ιωαννίνων