Για το πόρισμα επιτροπής αναφορών της Ε.Ε. για τα απορρίματα

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ

Η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα πόρισμα, μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα το Σεπτέμβρη του 2013 σε μερικές από τις ήδη υφιστάμενες ή υπό κατασκευή νέες χωματερές. Στην  ουσία το πόρισμα περιορίζεται σε απλές συστάσεις. Χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην χωματερή της Φυλής ως  «ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενιές». Όμως αυτού του τύπου οι διαπιστώσεις αποτελούν κροκοδείλια δάκρυα και το πόρισμα είναι μνημείο περισσής υποκρισίας. Η  Ε.Ε είναι συμμέτοχη στο έγκλημα. Η ίδια χρηματοδοτεί το ντόπιο κεφάλαιο, βλ. Μπόμπολα, για αυτή τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενώ παράλληλα, από το 2009 πιέζει τις ελληνικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε νέο περιβαλλοντοκτόνο σχέδιο με τα έργα κατασκευής των 4 εργοστασίων καύσης απορριμμάτων στην Αττική, δύο εκ των οποίων θα είναι και πάλι στην Φυλή (!!), αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας π.χ. Μακεδονία, Ήπειρο, Πελοπόννησο με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα). 

Δεν ξεχνάμε, άλλωστε, ότι όταν η Μέρκελ επισκέφθηκε την Αθήνα, απαίτησε να προχωρήσουν τα έργα με ταχύτερους ρυθμούς. Και μπροστά σε αυτή την κατάσταση απλά  συστήνουν να υπάρχει παρέμβαση σε περίπτωση πρόδηλου λάθους, κατά το στάδιο μελέτης ή κατασκευής των νέων έργων (όπως διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη τους στους ΧΥΤΑ του Γραμματικού, της Λευκίμμης της Μεγαλόπολης και του Καρβουναρίου) ή να διεξαχθεί τοξικολογική και επιδημιολογική μελέτη για τους κατοίκους της Φυλής. Δεν λένε πουθενά για τον χορό των 3 δισ €, που θα εισπράξει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο από τα νέα φαραωνικού τύπου έργα. Με το κόστος κατασκευής των εργοστασίων να φτάνει στο ύψος τουλάχιστον 230-250 εκατομ. €. Ενώ, το σημερινό συνολικό κόστος διαχείρισης (συλλογή έως τελική επεξεργασία)  με την μέθοδο της ταφής το οποίο είναι σήμερα 200 € ανά τόνο απορριμμάτων, θα εκτιναχτεί με τη μέθοδο της καύσης από τα ιδιωτικά εργοστάσια στα 400-500 € ανά τόνο. Γεγονός  που θα πλήξει καίρια τα ήδη εξαθλιωμένα εισοδήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μετακυλώντας το κόστος μέσα από τα νέα χαράτσια που θα επιβάλλουν, και φυσικά με καταστροφικές συνέπειες για την  υγεία των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Και μάλιστα με εγγυημένες τις απαιτούμενες ποσότητες των σύμμεικτων απορριμμάτων από το κράτος, λόγω της μειούμενης ποσότητας τους εξ αιτίας της κρίσης.   Δεν λένε τίποτα για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής της Φυλής, που είναι και το κύριο αίτημα της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της αφού θα δέχεται και πάλι το μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών (1,8 εκατ. τόνους το χρόνο).

Γιατί, ενώ, υπάρχουν λύσεις φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπως η πολιτική πρόληψης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης, ανακύκλωσης, χωρίς καμία επιχειρηματική αξιοποίηση / ιδιωτικοποίηση,  με δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με κοινωνικό έλεγχο και προστασία των θέσεων εργασίας, η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Ε.Ε χρηματοδοτεί και επιβάλει, η Ελλάδα να ακολουθήσει  τη χειρότερη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον επιλογή της θερμικής καύσης των απορριμμάτων, προκειμένου να εξυπηρετήσει ντόπια και ξένα ιδιωτικά κεφάλαια. 

Το πόρισμα της Επιτροπής Αναφορών της Ε.Ε. αποτελεί μνημείο υποκρισίας, αποδεικνύοντας τη λειτουργία της Ε.Ε. και σε αυτό το πεδίο υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου και την καταστροφική πολιτική της για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

ΝΑΡ για την ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΗΣ, ΧΩΡΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Φεβρουάριος 2014