Για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της εποχής μας

Ένα μεγάλο, μαζικό και μαχητικό μέτωπο πάλης υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών των εργαζομένων και του λαού έχουν στο μυαλό τους και καλούνται να προωθήσουν στη ζωή οι νομικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και συνδικαλιστές που υπογράφουν το κείμενο της Επιτροπής Πρωτοβουλίας «για τη δημιουργία μιας Κίνησης για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα της εποχής μας».

Την ερχόμενη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στον τρίτο όροφο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για να παρουσιαστεί το κείμενο των υπογραφών και το σκεπτικό υπέρ της δημιουργίας μιας τέτοιας κίνησης. «Γενικότερα, σε μια εποχή που πληθαίνουν οι ανάγκες και οι δυνατότητες για ελευθερία και δημοκρατία, για συνεργασία και αλληλεγγύη των εργαζόμενων ανθρώπων, οξύνεται σε όλο το δυτικό κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη και στη χώρα μας, η τάση για καθολική κοινωνική καταπίεση, αστυνομοκρατία και ανελευθερία με τη διάχυση του οργανωμένου φόβου, της ανασφάλειας και του κοινωνικού αυτοματισμού», διαπιστώνει το κείμενο που ξεκινάει με μια ανάγνωση της σημερινής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας συνάντησε πολύ θετική αποδοχή από τη μεγάλη πλειοψηφία των οργανώσεων και των ανθρώπων που προσέγγισε. Το δημοκρατικό πρόβλημα που οξύνεται, μαζί με την ένταση της αντιδραστικής επίθεσης στο εισόδημα και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων εργαζομένων, συγκινεί ιδιαίτερα δυνάμεις εντός και εκτός των ορίων των αριστερών ριζοσπαστικών πολιτικών οργανώσεων. Η άμεση ανταπόκριση των περισσοτέρων και η προθυμία να συμμετάσχουν στο εγχείρημα που έχει το χαρακτήρα ενός ειδικού πολιτικού μετώπου πάλης, δείχνουν ότι ο καιρός είναι κατάλληλος. Υπήρξαν επιφυλάξεις από ορισμένες πλευρές για το κατά πόσον το μέτωπο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της υπεράσπισης των λαϊκών ελευθεριών είναι υπόθεση μιας Κίνησης ή πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα ενός κεντρικού πολιτικού μετώπου, του κόμματος ή του εργατικού κινήματος.

Η επιτροπή υποδέχεται αυτόν τον προβληματισμό, αφού κανένας από τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία δεν βλέπει πέρα από τη δημιουργική συμβολή μιας Κίνησης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες της εποχής μας, στην προώθηση επεξεργασιών, αναλύσεων, στην ανάδειξη καίριων στοιχείων της πάλης, στην πληροφόρηση και βέβαια στην κινητοποίηση δυνάμεων, για την ενίσχυση του ρόλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος και την πιο αποτελεσματική και σοβαρή αντιμετώπιση των ζητημάτων της ελευθερίας και δημοκρατίας του λαού και της εργατικής τάξης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικότερα από τις κινηματικές και πολιτικές πρωτοπορίες.

Η Κίνηση θα λειτουργεί ενωτικά, με βάση τη συνέλευση των μελών της και τη συμφωνία στη Διακήρυξη και τις αρχές λειτουργίας της και θα συνεργάζεται, θα δουλεύει από κοινού με τις συλλογικότητες που οργανώνουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιδραστικής επίθεσης. Εκεί θα συναντηθεί με τις υπάρχουσες οργανωμένες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, τα δίκτυα αλληλεγγύης και πολιτισμού, τις αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, τις εναλλακτικές αφηγήσεις μιας νεολαίας που οργανώνει τη ζωή και τη δράση της απέναντι στην αυθαιρεσία και τη βία της αστικής πολιτικής αγωγής και του κοινωνικού κομφορμισμού. Η επιτυχία της Κίνησης, τονίζεται από τα μέλη της Επιτροπής, θα κριθεί στην επικοινωνία της και τη σύνδεσή της με το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας σημαδεύει την αντιδημοκρατική εκστρατεία της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου για την επιβολή της εκτίναξης της εκμετάλλευσης της εργασίας ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Σημαδεύει την κρατική κυβερνητική καταστολή και αυθαιρεσία, την παραπληροφόρηση, τη γενικευμένη βία κατά των αδυνάτων στο χώρο δουλειάς, στη διαδήλωση, στη μαθητική κινητοποίηση. Τη στοχοποίηση αγωνιστών, τις εκδικητικές απολύσεις, τη βάναυση μεταχείριση μεταναστών, την ασυλία των ομάδων φασιστικής τρομοκρατίας.

Το κείμενο στέκεται απέναντι στις αυταρχικές λύσεις που προτείνει το σύστημα για την επιβίωσή του και υπερασπίζεται σταθερά το δρόμο της δημοκρατικής πλειοψηφίας, της λαϊκής κυριαρχίας. Υπερασπίζεται όλες τις κατακτήσεις στη μακρόχρονη διαδρομή του εργατικού και λαϊκού κινήματος και ανοίγει την πόρτα για να υποδεχθεί τις δημοκρατικές και πολιτιστικές κατακτήσεις που αναλογούν στην εργατική τάξη της εποχής μας. Θα λέγαμε, συνθηματικά, ότι το πνεύμα του κειμένου συμπυκνώνεται στη φράση: Θα τους ταράξουμε στο «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Του εργάτη στο εργοστάσιο, του εργάτη της γνώσης, του αγανακτισμένου ανέργου, της εργαζόμενης της μερικής απασχόλησης που γίνεται λάστιχο και εκείνου του εργαζόμενου που κάθεται μπροστά σε έναν υπολογιστή 12 ώρες τη μέρα.

Η ιδρυτική συνέλευση της Κίνησης θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην προετοιμασία της πέφτει τώρα το βάρος από τα μέλη της επιτροπής πρωτοβουλίας και τους υπογράφοντες το κείμενο του καλέσματος.

Παναγιώτης Φραντζής, εφημερίδα ΠΡΙΝ, 3/2/2013