Για να ζήσουμε πρέπει να φύγουν! Λαϊκός ξεσηκωμός με σταθμό την απεργία της 26/9!

Ενεργητική παρέμβαση της εργαζόμενης πλειοψηφίας για την ανατροπή των μέτρων και της κυβέρνησης της εξαθλίωσης είναι ο μόνος δρόμος για να μην περάσει το νέο πακέτο ανελέητου κοινωνικού πολέμου. Οι «απαιτήσεις» της τρόικα στον ιδιωτικό τομέα, έρχονται κατ’ απαίτηση των εργοδοτών για νέα αντεργατικά μέτρα, για μεγαλύτερη ευελιξία να προσλαμβάνουν, να απολύουν, να απασχολούν τους εργαζόμενους όπως και όποτε τους βολεύει, αυξάνοντας στο έπακρο την εκμετάλλευση.

Η άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υλοποιώντας μέχρι κεραίας τις επιταγές της τρόικα και του ελληνικού κεφαλαίου, προχωρά σε εγκληματική λεηλασία όσων έχουν απομείνει από τα εργατικά-λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα, με στόχο δήθεν την αποφυγή της χρεοκοπίας, ενώ οδηγεί ολοταχώς στη χρεοκοπία του λαού. Η επαναδιαπραγμάτευση που είχαν “υποσχεθεί” τα κόμματα που συγκυβερνούν αποδείχθηκε όνειρο θερινής νυκτός.

Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις της ΔΕΘ και τις κλαδικές απεργίες στην εκπαίδευση, τους ΟΤΑ και την υγεία, και κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, αλλά και κάτω από το βάρος των απίστευτα αντιδραστικών αντεργατικών μέτρων που συζητάει η κυβέρνηση με την τρόικα, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ανακοίνωσε γενική πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να μετατρέψουν την πορεία πρός την γενική απεργία και την ίδια την απεργία της 26/9 σε έναν μεγάλο σταθμό γενικού ξεσηκωμού, που θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση. Να σφραγίσουν με το δικό τους αναγκαίο περιεχόμενο τις απεργιακές μάχες, σε αντίθεση με το απαράδεκτο για την εποχή και τα μέτρα πλαίσο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που δεν βάζουν κανένα ζήτημα ανατροπής συνολικά της πολιτικής και των εκπροσώπων της που οδηγούν την εργατική τάξη στη σφαγή. Οι κινητοποιήσεις και απεργίες πρέπει να πάρουν χαρακτήρα πολιτικού αγώνα για την ανατροπή όλης της αντεργατικής πολιτικής και των κυβερνήσεών της. Να βγούν μπροστά τα άμεσα και αναγκαία αιτήματα για την μονομερή και οριστική διαγραφή του χρέους, την κατάργηση όλων των μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, το πέρασμα των τραπεζών στο δημόσιο με εργατικό έλεγχο και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι. Η απαγόρευση των απολύσεων και η πλήρης προστασία των ανέργων. Η δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία και ασφάλιση. Η μείωση των ορών εργασίας και η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Τα αιτήματα αυτά απαιτούν σύγκρουση με τους εργοδότες και το κεφάλαιο, την κυβέρνησή τους, την ΕΕ και την τρόικα. Δεν μπορούν να γίνουν με "διαπραγμάτευση", ούτε με κοινοβουλευτικές λύσεις. Η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ο υποταγμένος συνδικαλισμός διαπραγματεύονται τους όρους χειροτέρευσης της θέσης των εργαζόμενων, καλούν σε υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με μειώσεις αποδοχών, δεν μπορούν και δεν θέλουν να συγκρουστούν με την επίθεση που εξαπολύει το κεφάλαιο και η εργοδοσία.

Σε ανακοίνωσή του, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αναφέρει: «Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, κάνοντας όλες τις απαραίτητες τομές για να νικήσουν οι αγώνες. Αυτό απαιτεί μια άλλη κατάσταση στο εργατικό -συνδικαλιστικό κίνημα, με υπέρβαση του  υποταγμένου συνδικαλισμού, με αλλαγή των συσχετισμών. Με ενωτική προσπάθεια στη βάση, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους συλλόγους, με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, με οριζόντιο συντονισμό των συνδικάτων, με αποφασιστικές μορφές πάλης, με συσπείρωση των ανέργων και των ελαστικά εργαζόμενων.»

Όπως τονίζει το κάλεσμα του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων «Η οργάνωση της αντίστασης δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια αιφνιδιαστική εξαγγελία απεργίας μέσω μιας ανακοίνωσης. Απαιτείται τα συνδικάτα να αναπτύξουν κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα, πολύμορφες δράσεις που θα κορυφωθούν με  Γενική Απεργία με στόχο τη γενικευμένη πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση και την επίθεση. Η Γενική απεργία θα πρέπει να προετοιμαστεί με μαζικές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς, περιοδείες και οργάνωση δράσεων και γι’ αυτό απαιτείται να προχωρήσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση. Προωθούμε συντονισμένους κλαδικούς αγώνες. Δεν υπογράφουμε μειώσεις των μισθών, δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία του λιγότερο κακού. Οργανώνουμε δυναμικές μορφές πάλης όπως καταλήψεις, αποκλεισμούς δημοσίων κτιρίων κ.α.  Αναπτύσσουμε τη δράση μας με δυναμικές μαζικές μορφές ανυπακοής κατά της φορομπηξίας και του ληστρικού φοροεισπρακτικού. Ούτε ο κατακερματισμός του κάθε κλάδου, ούτε η άρνηση συγκρότησης ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής μπορεί να οδηγήσει μακριά.»

Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα καλεί σε συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων  που πραγματοποιούνται την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις για τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καλεί, όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, τα σωματεία, τις συλλογικότητες αντίστασης και ανυπακοής, τις λαϊκές συνελεύσεις και τις επιτροπές ενάντια στα χαράτσια να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνει την Τρίτη 18/9/2012 στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Αντίστοιχο κάλεσμα και πρωτοβουλίες συζητήθηκαν στην συνέλευση που πραγματοποήθηκε με πρωτοβουλία του Συντονισμού Σωματείων Θεσσαλονίκης την προηγούμενη Κυριακή, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της ΔΕΘ.