Απόφαση της Π.Ε., 14 Δεκέμβρη 2013

Απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 14/12/2013

Βασικές εκτιμήσεις για το 3ο συνέδριο και άμεσες προτεραιότητες

Η βασική μας εκτίμηση για το 3ο συνέδριο της οργάνωσής μας είναι ότι αποτέλεσε μια πολύ θετική και προωθητική διαδικασία, ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Αποτέλεσε ένα πολιτικό γεγονός με ευρύτερη απήχηση στην Αριστερά, ιδιαίτερα βέβαια την αντικαπιταλιστική. Αποτυπώνει, γενικότερα, τις αυξημένες δυνατότητες που έχει το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Η θετική εκτίμηση αυτή όχι μόνο δεν μειώνει, αντίθετα, ενισχύει το αίσθημα ευθύνης και αυξημένης απαιτητικότητας που επιβάλουν οι σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης και η συνείδηση των μεγάλων δυσκολιών και ανεπαρκειών του εγχειρήματός μας (φάνηκαν και στο συνέδριό), που πρέπει να υπερβούμε.

Που στηρίζεται η εκτίμηση για τον θετικό ρόλο του συνεδρίου; Καταρχήν στις αποφάσεις του:

- Με την ανάδειξη της στρατηγικής της κομμουνιστικής απελευθέρωσης, την επεξεργασία και έγκριση της Πρότασης Προγραμματικής Διακήρυξης και της πολιτικής πρότασης για ένα σύγχρονο κόμμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης, καθώς και της πορείας συσπείρωσης και κοινού βηματισμού με ευρύτερες δυνάμεις, επαναστατικές, κομμουνιστικές, που εμπνέονται από τον ίδιο στόχο.

- Με την Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου, που απαντά στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα κι εξοπλίζει την οργάνωση με επαναστατική τακτική, αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, πολιτική γραμμή και αντίληψη για τα άμεσα καθήκοντα και τις ιεραρχήσεις.

Ο προωθητικός χαρακτήρας του συνεδρίου αποτυπώθηκε και στην όλη διαδικασία του. Στα πανελλαδικά σώματα, στην προσυνεδριακή εσωοργανωτική συζήτηση, στην πολιτική εξόρμηση που πραγματοποιήσαμε πριν το συνέδριο, αλλά και με την ίδια την τριήμερη διαδικασία.

Η διαδικασία των εργασιών του συνεδρίου είχε συγκεκριμένα προωθητικά χαρακτηριστικά:

- ήταν δημοκρατική, διότι παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν όλες οι απόψεις

- ήταν ενωτική, χωρίς να κυριαρχούν πολώσεις ή στοιχίσεις

- υπήρχε αυξημένη διάθεση συμβολής, με πλήθος ομιλιών για πολλά θέματα και πλήθος υποψηφίων για την Π.Ε.

- πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης που είχαν κάρτα παρατηρητή και συναγωνιστών με κάρτα προσκεκλημένου. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το συνέδριο αγκαλιάστηκε από την οργάνωση, ειδικά από τη νεολαία, ήρθε πολύς κόσμος από την επαρχία. Από την άλλη, βεβαίως, καταγράφηκαν συγκεκριμένες απουσίες ιδιαίτερα από περιοχές της επαρχίας και γειτονιές των πόλεων όπου δεν είχαμε συγκροτημένες δυνάμεις, ούτε συστηματική καθοδήγηση και επαφή.

- Σε ανώτερο επίπεδο από κάθε άλλη φορά κινήθηκε η παρακολούθηση των εργασιών, πιο οργανωμένη και συσπειρωμένη ήταν όλη η διαδικασία, η τήρηση του προγράμματος και του ωραρίου, η περιφρούρηση και οι υπηρεσίες του σώματος.

- Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το συνέδριο αποτύπωσε μια σημαντική οργανωτική ανάπτυξη του ΝΑΡ και της νΚΑ από το προηγούμενο συνέδριο, με εντάξεις νέων μελών και δημιουργία πολλών νέων ΟΒ, κυρίως στην επαρχία. Γενικότερα, αναδείχθηκαν τα θετικά βήματα κοινωνικής και συνδικαλιστικής δικτύωσης της οργάνωσης του ΝΑΡ και της νΚΑ.

Σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία και στο ίδιο το συνέδριο εμφανίστηκαν, βεβαίως, σημαντικές αδυναμίες, που έχουν να κάνουν με τα συνολικότερα προβλήματα της οργάνωσής μας:

- Μεγάλη αδυναμία παρουσιάστηκε στη συμμετοχή και συμβολή στη θεωρητική συζήτηση γενικά και ειδικά για την Πρόταση Προγραμματικής Διακήρυξης. Αυτό είναι αποτέλεσμα του μεγάλου ελλείμματος στην θεωρητική δουλειά που αφορά πρωτίστως στο ΝΑΡ και εμφανίζεται, για ευνόητους λόγους, πιο έντονα στη νεολαία.

- Επίσης, δίπλα στο θετικό μιας συζήτησης που έπιανε πλήθος θεμάτων και έδειξε μια οργάνωση με πλούσια δράση, υπήρχε το πρόβλημα ότι δεν επικεντρώνονταν πάντα η συζήτηση στα πιο φλέγοντα πολιτικά θέματα της τακτικής και της στρατηγικής, της εργατικής μας δουλειάς και της πολιτικής παρέμβασης.

- Η κοινωνική σύνθεση της οργάνωσης, παρά τα βήματα που έγιναν, παραμένει ακόμα αδύναμη όσον αφορά το εργατικό –λαϊκό στοιχείο. Αυτό φάνηκε και στη σύνθεση του συνεδρίου.

- Ορισμένες ειδικές πλευρές της διαδικασίας την τρίτη μέρα είχαν αδυναμίες και προβλήματα.

Συνολικά, πάντως, το συνέδριο υπογράμμισε τις δυνατότητες και είναι στο χέρι μας, με μια ποιοτική ανάπτυξη της δουλειάς της Π.Ε., να βελτιώσουμε αποφασιστικά την κατάσταση. Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο, να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, να δώσει πρωτοπόρα και νικηφόρα την μάχη.

Η Πολιτική Επιτροπή:

-Εξέλεξε 13-μελές Γραφείο, που αποτελείται από τους:

Αναγνωστάκη Αλέκο, Γκόβα Δημήτρη, Γράψα Δημήτρη, Δραγανίγο Αντώνη, Ελαφρό Γιάννη, Κατιντσάρο Τάσο, Καυκαλά Σήφη, Μάρκου Κώστα, Μπικάκη Μαρία, Παπαμακάριο Μιχάλη, Ρίζο Μιχάλη, Σκινδήλια Γιάννη, Χάγιο Άγγελο.

-Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της, στις 18/1/2014, θα διαμορφωθεί ο καταμερισμός και η συγκρότηση των επιτροπών δουλειάς. Στόχος η κατάκτηση από την Π.Ε. του στόχου για εργαζόμενο σώμα, με σαφείς αποφάσεις και πραγματικό έλεγχο υλοποίησης τους.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα οργανώνουμε πολιτική εξόρμηση με τις αποφάσεις του συνεδρίου:

-το πρώτο ζήτημα είναι η ανάλυση-συζήτηση της Απόφασης του Συνεδρίου σε όλες τις Ο.Β. Σε συνδυασμό με αυτό προχωράμε στη συγκρότηση όλων των Ο.Β. και συγκεκριμένο καταμερισμό δουλειάς σε όλα τα μέλη. Ταυτόχρονα, οργανώνουμε πολιτικές συσκέψεις–εκδηλώσεις του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της ν.Κ.Α μέσα στον Γενάρη.

- όσον αφορά την προώθηση της πολιτικής γραμμής ξεχωρίζουμε: Την ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας Αγώνα ενάντια στην Ελληνική Προεδρία 2014 για το Έξω από το ευρώ και την ΕΕ. Την ανάπτυξη της αυτοτελούς δράσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με συνελεύσεις, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες παντού. Την πολιτική-οργανωτική προετοιμασία των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων για την πολιτική και εκλογική τους παρέμβαση.

- δίνουμε με αυταπάρνηση και σχέδιο τη μάχη για να πιάσουμε το πλάνο της οικονομικής εξόρμησης μέχρι τέλη Γενάρη.

- στο επόμενο διάστημα θα εκδοθούν σε μπροσούρες η Απόφαση του 3ου Συνεδρίου και η Πρόταση Προγραμματικής Διακήρυξης. Θα εκδοθεί, επίσης, το κείμενο των αρχών λειτουργίας της οργάνωσης μας.

Η Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2013