Αντιπολεμική και ταξική Εργατική Πρωτομαγιά

Για το νέο «Σικάγο»

Ταξική Πρωτομαγιά στην Αθήνα

Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό καλεί στο Μουσείο στις 10:30 π.μ. 

Ταξική 1η Μάη στη Θεσσαλονίκη

Η Πρωτοβουλία για μια ταξική Πρωτομαγιά καλεί τον κόσμο της δουλειάς στην Καμάρα στις 11 π.μ.

Ταξική Πρωτομαγιά στην Πάτρα

Προσυγκέντρωση, ώρα 11.00 π.μ. στο Παράρτημα Πανεπιστημίου

Ταξικές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιούνται σε πολλές ακόμα πόλεις με κάλεσμα ταξικών δυνάμεων, σωματείων, εργατικών κινήσεων-σχημάτων, λεσχών και την αντικαπιταλιστική αριστερά

Πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών

Νίκη στους λαούς – σύγκρουση με κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο. Να πάρουμε τον πλούτο που παράγουμε, τον κόσμο που μας ανήκει!

Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς, μιας απεργίας που καθιερώθηκε σε όλον τον κόσμο για να τιμηθεί η μεγάλη εξέγερση των εργατών και των εργατριών στο Σικάγο, θυμίζει την αδήριτη ανάγκη για τα «Σικάγο» της δικής μας εποχής. Για γεγονότα δηλαδή που θα φέρνουν ξανά στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης τα συμφέροντα και τις ανάγκες του εργαζόμενου κόσμου και θα έχουν την ιστορική εμβέλεια που είχε το Σικάγο για όλα τα επόμενα χρόνια και ως τις ημέρες μας.

Γιατί οι άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής που οδήγησαν τους αμερικανούς βιομηχανικούς εργάτες στο αίτημα για το 8ωρο, σήμερα, πάνω από 130 χρόνια μετά, βιώνονται από αμέτρητο πλήθος ανθρώπων ανά τον πλανήτη, από τις φαβέλες της Λατινικής Αμερικής και τις παραγκουπόλεις της Ινδίας και της Ινδοκίνας, μέχρι τα προάστια των καπιταλιστικών μητροπόλεων στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Και γιατί σήμερα, από την απλή εμπειρία των εργαζόμενων – και φυσικά από τα οικονομικά στοιχεία – προκύπτει πως δε χρειάζονται καν 8 ώρες εργασίας αλλά πολύ λιγότερες για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Ανάγκες, που οι σύγχρονοι σκλάβοι του 21ου αιώνα δε μπορούν να ικανοποιήσουν με τους μισθούς και τα μεροκάματα που παίρνουν για 10 ή 12 ή περισσότερες ώρες δουλειάς.

Στη χώρα μας, η Πρωτομαγιά του 2018 γιορτάζεται κάτω από το βάρος μιας μεγάλης απειλής που αφορά την ειρηνική συνύπαρξή μας με τους λαούς της περιοχής. Η μεγαλύτερη καταστροφή που μπορεί να υποστεί η πολύπαθη λόγω των μνημονίων εργατική τάξη της χώρας είναι να συμβεί θερμό επεισόδιο ή ακόμα χειρότερα πολεμική σύγκρουση. Το ενδεχόμενο αυτό εντείνεται από την ολοένα και πιο σφιχτή πρόσδεση του ελληνικού κεφαλαίου στα αμερικανικά και τα ευρωενωσιακά κεφάλαια. Ήδη, στην όχι μακρινή Συρία, οι πολεμικοί ανταγωνισμοί οξύνονται μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, μετά και τους πρόσφατους βομβαρδισμούς από τις αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προωθεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ, παραχωρεί στρατιωτικές βάσεις και ετοιμάζει συμφωνίες για νέες σε διάφορες περιοχές (Σύρος, Κάρπαθος, Αλεξανδρούπολη και αλλού), συμμαχεί, από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση, με τη χούντα της Αιγύπτου και το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ για να ενισχυθεί η θέση της ελληνικής αστικής τάξης έναντι της αντίστοιχης τουρκικής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρέπει να είναι καθαρό πως αν ο εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φτάσει μέχρι τη στρατιωτική σύγκρουση, είναι βέβαιο πως αυτό θα σημάνει σκοτωμένους, προσφυγιά και φρίκη, πρώτα και κύρια για την εργατική τάξη και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου – γιατί οι πλούσιοι δεν πρόκειται να πάνε στα πεδία των μαχών – και το μόνο ερώτημα θα είναι η έκταση αυτής της καταστροφής. Και όλα αυτά για χάρη των πετρελαϊκών εταιρειών που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα στις ΑΟΖ για να ενισχύσουν τα κέρδη και την κυριαρχία τους.

Τη φετινή Πρωτομαγιά στέλνουμε μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στους γειτονικούς λαούς. Δε θέλουμε τις εξορύξεις τους, δε θέλουμε να σκοτωθούμε για το χατίρι των εκμεταλλευτών μας, αντίθετα πολεμάμε τον πόλεμό τους, αντιστεκόμαστε σε αυτόν, παλεύουμε για να τον αποτρέψουμε.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η μνημονιακή αντιπολίτευση υλοποιούν την πολιτική της ελαστικής εργασίας, του υποκατώτατου «μισθού» των 300 ευρώ, της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Προχωρούν σε εκποίηση των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ, των αεροδρομίων, των λιμανιών. Ενισχύουν την εργοδοτική ασυδοσία που περιλαμβάνει απλήρωτη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς, παράνομες απολύσεις εγκύων και ασθενών, συμβάσεις ή ατομικά συμφωνητικά με εξοργιστικούς όρους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει και ψηφίσει συγκεκριμένα αντιλαϊκά μέτρα, για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2023 και συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι το 2060. Αυτό είναι το success story της κυβέρνησης για να επέλθει η σταθερότητα (δηλαδή η κοινωνική σιγή νεκροταφείου) και μαζί με αυτήν η «πολυπόθητη» ανάπτυξη. Η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίζεται πως βγαίνουμε από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Όμως από το μνημόνιο δεν φεύγουμε όσο μένουμε εντός της ΕΕ, παγιδευμένοι στη χρεομηχανή και στο μονόδρομο του κεφαλαίου.

Η Πρωτομαγιά δεν έχει και δε θα μπορούσε να έχει σχέση με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Το εργατικό κίνημα, τα αγωνιστικά σωματεία και συνδικάτα, οι ταξικές δυνάμεις δεν πρέπει να υποταχθούν στα σχέδια τους για «πανεθνική ημέρα δράσης» υπέρ της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας», όπως δεν το κάνανε στις 12 Γενάρη που η κυβέρνηση καταργούσε με νόμο το απεργιακό δικαίωμα και η ΓΣΕΕ σφύριζε αδιάφορα. Αντίθετα, ο αγώνας να οργανωθεί «από τα κάτω», με ταξικό περιεχόμενο, σχέδιο δράσης και κλιμάκωσης!

Ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων, των επιτροπών αγώνα και όλων των μαχόμενων δυνάμεων του εργατικού κινήματος, σε ταξική βάση και ανατρεπτική λογική είναι ο μόνος δρόμος για τη νικηφόρα αντεπίθεση των αγώνων. Οι μαζικές Πρωτομαγιάτικες ταξικές συγκεντρώσεις, που καλούν οι Πρωτοβουλίες πρωτοβάθμιων σωματείων, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις θα αποτελέσουν μια καλή αφετηρία.

Δημήτρης Τζαμουράνης, συνδικαλιστής, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ, εφημερίδα ΠΡΙΝ 29/4/2018