Αντίο κομαντάντε Τσάβες

Ο «πρόεδρος των φτωχών» της Βενεζουέλας, κομαντάντε Ούγκο Τσάβες πέθανε χθές Τρίτη 5/3 μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Κυβέρνησε τη χώρα του για 14 χρόνια παίρνοντας μέτρα και πολιτικές ενίσχυσης των φτωχών. Η διαδικασία της Μπολιβαριανής επανάστασης είναι μια πορεία, ένα πείραμα που χρειάζεται συνεχώς εμβάθυνση και βήματα ανατροπών και ρήξεων. Η πορεία των εξελίξεων της Μπολιβαριανής επανάστασης σφραγίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον πρόεδρο Τσάβες. Η λαϊκή αποδοχή και υποστήριξη των φτωχών, των εργαζόμενων της χώρας του, δεν ήταν τυχαία.

Σημαντική και η αντιιμπεριαλιστική στάση της Βενεζουέλας και η γενικότερη επιρροή που άσκησε ο Τσάβες και η Μπολιβαριανή διαδικασία στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, με την πολιτική αλληλεγγύης και στήριξης των λαών, χωρών και δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την κυριαρχία των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Πέρα από ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές, η αλληλεγγύη των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς, των αγωνιστών και των κινημάτων στο λαό της Βενεζουέλας και το Τσαβικό μπλοκ δυνάμεων είναι τώρα αναγκαία και πρέπει να ενισχυθεί, ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου και της αντίδρασης που θα επιδιώξουν την ανακοπή της πορείας της Μπολιβαριανής διαδικασίας.

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα εκφράζει τα συλληπητήριά του στο λαό της Βενεζουέλας, το κόμμα και την οικογένεια του Ούγκο Τσάβες.

Η κηδεία του Ούγκο Τσάβες θα γίνει την Παρασκευή στο Καράκας, ενώ τις επόμενες 30 μέρες θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της Βενεζουέλας.

Διαβάστε εδώ την Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες: http://www.antarsya.gr/node/1107